— woensdag 21 augustus 2019, 10:19 | 0 reacties, praat mee

ANP opnieuw de mist in met NASA-foto

Foto: Pixabay

Het ANP heeft opnieuw ten onrechte een schadeclaim ingediend bij een website die een foto van de NASA gebruikte. Nadat het persbureau vorige week al een claim terug moest trekken die het ten onrechte had ingediend tegen Astroblogs.nl, laat het ANP nu ook een claim tegen de website Natuurgadgets.nl vallen.

Natuurgadgets.nl had, net als Astroblogs.nl, bij een artikel een foto van een komeet gebruikt die was verspreid door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het ANP stuurde daarop een schadeclaim, omdat het persbureau dezelfde foto ook in zijn eigen databank te koop aanbiedt. NASA biedt zijn foto’s vrij voor gebruik aan, mits de afbeeldingen voor educatieve of informatieve doeleinden gebruikt wordt.

Uitgebreid bezwaar
Na het ontvangen van de schadeclaim op 9 augustus, tekende Natuurgadgets.nl-eigenaar Henk Veldkamp uitgebreid bezwaar aan. Hij betoogde daarin dat de afbeelding in kwestie afkomstig is van NASA en dat hij de foto gebruikt volgens de richtlijnen van de ruimtevaartorganisatie. Het artikel waar hij de foto bij plaatste diende een educatief doel: het legt uit wat een komeet is.

“Na uw schrijven heb ik uw dossier met de foto-afdeling besproken”, stelt een woordvoerder van Permission Machine, de instantie die in naam van ANP auteursrechtenschendingen opspoort, in een mail aan Veldkamp. “Zij hebben bevestigd dat NASA-beelden gebruikt mogen worden en mij de opdracht gegeven om uw dossier te annuleren. Dat heb ik bij deze dan ook gedaan.”

Foto’s uit de databank van ANP mogen normaliter niet gebruikt worden zonder daarvoor te betalen. Maar wanneer foto’s op een andere wijze rechtmatig verkregen zijn – zoals via de gratis databank van NASA – mogen ze wel gebruikt worden. NASA verbiedt het derde partijen overigens om copyright op het materiaal van de ruimtevaartorganisatie te claimen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.