— dinsdag 15 januari 2019, 08:16 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse telecombedrijven onder vuur voor verkopen locatiegegevens

© Justin Lane en Erik Lesser / EPA

In Amerika liggen enkele telecomproviders onder vuur nu blijkt dat ze real-time locatiegegevens van hun gebruikers doorverkopen aan, onder meer, premiejagers. Het gaat om T-Mobile, AT&T en Sprint.

En hoewel inmiddels dankzij klokkenluider Edward Snowden bekend is dat inlichtingen- en opsporingsdiensten allerlei middelen hebben om mogelijke verdachten op te sporen, uit dit onderzoek van techsite Motherboard blijkt dat mobiele locatiegegevens, waarmee toestellen in principe in ‘real time’ getraceerd kunnen worden, door de telecombedrijven aan derden worden verkocht. Iedereen die geld heeft kan vervolgens bij die bedrijven aankloppen om de gegevens te kopen.

Het nieuwste schandaal kwam aan het licht nadat een journalist van Motherboard een premiejager het telefoonnummer van een collega gaf, en hem vroeg om de telefoon van een collega te zoeken (met diens toestemming). Hij kreeg daarop een screenshot van Google Maps, met de huidige locatie van de telefoon, tot op enkele honderden meters correct. De tool die premiejagers en anderen gebruiken, blijkt de real-time locatie van mobiele klanten te gebruiken, data die door de telecombedrijven, waaronder T-Mobile, AT&T en Sprint, zelf verkocht wordt.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat telecombedrijven in de fout gaan met de verkoop van locatiegegevens. Vorig jaar lekte uit dat Securus, ook zo’n locatie-aggregator, soortgelijke telefoontracering aanbood aan politiediensten, zonder gerechtelijk bevel. Het Amerikaanse congres heeft om opheldering gevraagd bij de mediatoezichthouder, maar de Federal Communications Commission (FCC) wil niet toelichten over waarom telecomproviders de locatiedata van klanten verkopen aan derden. Het privacyschandaal zou niet tijdens de ‘shutdown’ van de overheid besproken hoeven te worden, omdat er geen levens op het spel staan. Meer bij Knack / The Verge / NU.nl

Lees ook:
Amerikaanse overheid draait elke bit om (7 juni 2013)
Guardian onthult bron PRISM-lek (10 juni 2013)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.