— maandag 10 juni 2013, 09:15

Guardian onthult bron PRISM-lek

Op eigen verzoek heeft het Britse dagblad The Guardian de identiteit van de man onthuld die informatie over de National Security Agency (NSA) heeft gelekt. De 29-jarige Edward Snowden zou naar Hong Kong zijn gevlucht en daar in een hotel verblijven. Snowden werkte voor een extern bedrijf dat door de NSA werd ingehuurd. Booz Allen Hamilton, het bedrijf in kwestie, gaf een korte verklaring uit en zegde alle medewerking toe in een eventuele strafzaak tegen Snowden. Snowden zegt zich ervan bewust te zijn dat de onthulling van zijn identiteit zware consequenties zal hebben. Tegenover The Guardian zegt hij: "Ik ben tevreden als het samenspel tussen geheime wetgeving, wegkomen zonder berechting en de onweerstaanbare machtsstructuur zichtbaar wordt, al is het maar voor een flits." Laatste wijziging: 10 juni 2013, 17:38

Dat zijn naam nu bekend is, moet niet afleiden van de inhoud van het gelekte materiaal. Snowden hoopt dat burgers wereldwijd een discussie beginnen over de wereld waarin we willen leven. “Mijn enige motief is het informeren van het publiek over wat er in hun naam wordt gedaan en tégen hen wordt gedaan.” Tegenover de Washington Post, een andere krant die als eerste over PRISM berichtte zegt Snowden zich terdege bewust te zijn van de gevaren: “Als een inlichtingendienst denkt dat je de enige bent met bepaalde informatie, het single point of failure via wie informatie uitlekt… dan leggen ze je om.”

Van de bedrijven die op de slides uit de gelekte NSA-presentatie stonden, hebben Facebook en Google een reactie uitgegeven. Zowel Facebook-topman Mark Zuckerberg als Google-hoofd Larry Page spreken hun verbazing over het PRISM-programma uit en ontkennen dat de NSA directe toegang heeft tot hun systemen.

Het is inmiddels duidelijk dat die ontkenning semantisch van aard is: de bedrijven richtten een losstaande omgeving in waar de NSA kan rondkijken. Ook stelt de digitale burgerrechtenbeweging EFF dat Google de NSA-verzoeken niet vermeldt in hun jaarlijkse Transparency Reports.

In het exclusieve interview met The Guardian maakt Snowden wel een duidelijk onderscheid tussen hemzelf en een klokkenluider als Bradley Manning. Snowden heeft alle informatie vooraf beoordeeld en pas toen besloten of vrijgeven in het publieke belang is. Manning lekte honderdduizenden documenten, zonder zo’n filter. Er zijn uit de NSA-presentatie ook slides weggelaten, die informatie was te gevoelig. “Mensen in gevaar brengen is niet mijn doel. Transparantie wel”, aldus Snowden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.