persveilig seminar

— vrijdag 15 december 2017, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Netneutraliteit afgeschaft in de Verenigde Staten

De Amerikaanse toezichthouder Federal Communications Commission (FCC) heeft donderdag zoals verwacht de regels rond netneutraliteit geschrapt. De FCC stemde voor aanpassing van de regels zodat internetbedrijven minder gereguleerd kunnen worden, ondanks felle kritiek van veel bedrijven en organisaties. Laatste wijziging: 15 december 2017, 14:15

Van de vijf leden van de FCC stemden de drie Republikeinen, waaronder voorzitter en tegenstander van netneutraliteit, Ajit Pai, voor de aanpassing van de regels, de twee Democraten stemden tegen.

Netneutraliteit is het principe dat alle data dezelfde prioriteit moet krijgen. Nu de internetwetgeving uit 2015, die onder de toenmalige president Obama werd ingevoerd, met succes is geschrapt betekent het onder meer meer dat providers in het land straks bepaalde diensten voorrang kunnen geven of je juist de toegang tot bepaalde content ontzeggen.

De FCC verliest met het besluit ook de bevoegdheid om op te treden tegen providers die over de schreef gaan en bijvoorbeeld verborgen kosten hanteren. Het toezicht verschuift naar de FTC, dat minder expertise en minder bevoegdheden op dit terrein heeft. De democratische FCC-leden geven aan dat de FCC heft laten zien dat ze niet om de publieke opinie geven en de verantwoordelijkheid om consumenten te beschermen naast zich neerlegt.

Amerikaanse techbedrijven, waaronder Netflix, Facebook en Google, pleitten eerder juist voor het behoud van de netneutraliteit. Ze zijn dan ook teleurgesteld over de afschaffing van netneutraliteit.

De afschaffing van netneutraliteit in de VS kan nog door het Amerikaanse Congres ongedaan worden gemaakt. Diverse initiatieven en oproepen zijn al in het leven geroepen.

Meer bij FCC / The Guardian / Tweakers / AG Connect

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.