persveilig seminar

— dinsdag 29 juni 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse rechter verwerpt zaak over machtsmisbruik Facebook, beurswaarde stijgt boven de 1 biljoen

Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag een aanklacht van de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. De markttoezichthouder krijgt een maand de tijd om een nieuwe klacht in te dienen. Laatste wijziging: 29 juni 2021, 09:02

Het sociale mediaplatform had eerder al gevraagd de zaak te seponeren. Facebook stelde toen dat FTC niet overtuigend kan bepleiten dat Facebook een monopoliepositie heeft, omdat het platform alle diensten gratis en ongelimiteerd aanbiedt.

Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en tientallen staten voor de rechter gesleept. Zij beschuldigden Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. In hun voorstellen zou het bedrijf onder andere fotodienst Instagram en berichtendienst WhatsApp moeten afstoten.

Volgens de rechter heeft de FTC onvoldoende duidelijk gemaakt dat Facebook een monopoliepositie heeft op de markt voor ‘persoonlijke sociale netwerkdiensten’. De tweede zaak van de Amerikaanse staten is volledig verworpen omdat er te veel tijd is verstreken om die zaak voort te zetten.

Het nieuws is met groot enthousiasme ontvangen op Wall Street. Het heeft de beurswaarde van het sociale netwerk voorbij de 1 biljoen dollar (1.000 miljard) geduwd. Het is na Amazon, Apple, Google en Microsoft het vijfde techbedrijf dat deze mijlpaal bereikt. Meer bij Politico / CNN

Bekijk meer van

WhatsApp Instagram FTC Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.