Jodal

— donderdag 11 maart 2021, 08:46 | 0 reacties, praat mee

VS: Facebook wil landelijke rechtszaak wegens machtsmisbruik van tafel

EPA

Facebook heeft de federale rechter verzocht om een eind vorig jaar door mededingingsautoriteit Federal Trade Commission (FTC) begonnen rechtszaak te seponeren. In die zaak stelt de FTC dat Facebook hun machtspositie misbruikt om concurrenten uit te schakelen. Dat klopt simpelweg niet, stelt Facebook. Laatste wijziging: 11 maart 2021, 08:48

Het platform onderbouwt het verzoek in de rechtbankstukken met een simpele ontkenning en wijst erop dat de FTC “de dynamische, hoog-competitieve high-tech industrie waarin Facebook opereert negeert.”

Facebook stelt dat FTC niet overtuigend kan bepleiten dat Facebook een monopoliepositie heeft, omdat het platform alle diensten gratis en ongelimiteerd aanbiedt. “De FTC kan niet vaststellen dat Facebook prijzen heeft verhoogd of diensten beperkt”, aldus Facebook - dat over hun macht op de online reclamemarkt alleen opmerkt dat die situatie juist “onophoudelijk concurrerend zakendoen”  stimuleert.

Toen de rechtszaak afgelopen december werd gestart, hing in de lucht dat Facebook mogelijk gedwongen afscheid moet nemen van fotodienst Instagram en chatdienst WhatsApp. “De FTC heeft daar geen zeggenschap over”, aldus Facebook. De FTC kan alleen zaken beginnen als er oneerlijke concurrentie plaatsvindt of dreigt, aldus het platform. De overname van deze diensten zijn, met goedkeuring van de FTC, in 2012 en 2014 afgerond.

De FTC stelt nu dat Facebook met de overnames vooral potentiële concurrenten wilde uitschakelen. De FTC stelt verder dat consumenten en adverteerders minder keuzevrijheid hebben en het moeilijker is geworden voor andere softwarebedrijven om voet aan de grond te krijgen.

Wie met Facebook samenwerkt en graag met eigen apps op het platform wil aanhaken, krijgt volgens FTC alleen toegang tot de benodigde techniek als bepaalde rechten worden opgegeven. Zo zouden ontwikkelaars geen concurrerende diensten mogen ontwikkelen en in hun apps alleen met Facebook praten, niet met andere sociale netwerken.

Facebook-jurist Jennifer Newstead schreef vorig jaar dat de FTC in het kader van ‘revisionistische geschiedschrijving’ hun huiswerk over wil doen.

Bekijk meer van

FTC Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.