Smartocto userneeds

— donderdag 10 december 2020, 09:40 | 0 reacties, praat mee

FTC begint rechtszaak tegen Facebook en stuurt aan op afstoten Instagram en WhatsApp

Topman Zuckerberg moest de laatste jaren vaker getuigen over de impact van Facebook op de maatschappij. De FTC-rechtszaak is de grootste uitdaging voor het sociale netwerk tot nu toe | EPA

De Verenigde Staten hebben stappen gezet om "de illegale monopoliepositie" van Facebook te breken. In de voorstellen zou het bedrijf fotodienst Instagram en berichtendienst WhatsApp moeten afstoten. Mededingingsautoriteit Federal Trade Commission (FTC) zegt dat Facebook jarenlang concurrenten heeft benadeeld en stapt naar de rechter. Laatste wijziging: 10 december 2020, 09:47

Door de overnames van Instagram (2012) en WhatsApp (2014) zou Facebook vooral potentiële concurrenten hebben willen uitschakelen. De FTC zegt dat consumenten en adverteerders uiteindelijk minder keus hebben en het moeilijker is geworden voor andere softwarebedrijven om voet aan de grond te krijgen.

Wie met Facebook samenwerkt en graag met eigen apps op het platform wil aanhaken, krijgt volgens FTC alleen toegang tot de benodigde techniek als bepaalde rechten worden opgegeven. Zo zouden ontwikkelaars geen concurrerende diensten mogen ontwikkelen en in hun apps alleen met Facebook praten, niet met andere sociale netwerken.

De FTC zegt bewijs te hebben dat Facebook ontwikkelaars heeft gestraft die zich niet aan die regels hielden. De toezichthouder wil via de federale rechter onder meer afdwingen dat Facebook bezittingen zoals Instagram en WhatsApp moet afstoten. Het bedrijf moet verder aan banden worden gelegd wat betreft voorwaarden die ze software-ontwikkelaars opleggen. Verder wil de FTC voor elke potentiële overname of fusie goedkeuring verlenen.

In een zeer uitgebreide reactie stelt Facebook dat de FTC met de rechtszaken “aan revisionistische geschiedschrijving” doet.

Facebook verwijst met betrekking tot WhatsApp naar de Europese Unie, waar de overname na onderzoek doorgang mocht vinden. “Toezichthouders lieten dat toe omdat er geen gevaar voor concurrentie bestond”, schrijft Facebook-jurist Jennifer Newstead. De FTC zelf stemde in 2012 unaniem in met de overname van Instagram. “Nu willen ze ineens, jaren later, hun huiswerk overdoen”, aldus Newstead.

“Facebook zoals het vandaag bestaat was niet mogelijk zonder de Amerikaanse wetten die aansporen tot concurrentie en innovatie”, stelt Newstead. Ze zegt uit te zien naar our day in court.

Bekijk meer van

WhatsApp Instagram Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.