data als kans

— woensdag 12 januari 2022, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse rechter laat FTC-rechtszaak tegen Facebook doorgaan

AFP

Het is Facebook niet gelukt een rechtszaak van de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) van tafel te krijgen. In 2020 werd een rechtszaak gestart rond Facebooks machtspositie op sociale media en de wijze waarop het bedrijf potentiële concurrenten uitschakelt. In juni vorig jaar boekte Facebook nog een overwinning in die zaak. Laatste wijziging: 12 januari 2022, 09:06

De FTC en enkele Amerikaanse staten begonnen de rechtszaak met het oog Facebook op te breken, onder meer door het bedrijf te dwingen Instagram en WhatsApp te verkopen. De rechter oordeelde in de zomer van vorig jaar dat de FTC onvoldoende had aangetoond dat Facebook een monopoliepositie heeft.

Facebook stelt dat het geen monopolist kán zijn, omdat het alle diensten gratis en zonder beperkingen aanbiedt. Het verzocht de rechtbank om de FTC-zaak te seponeren.

Federale rechter Boasberg wil zover niet gaan. In zijn uitspraak - hier in pdf-formaat te lezen - zegt Boasberg dat het in dit stadium simpelweg te vroeg is om al tot seponeren over te gaan.

“Uiteindelijk weet niet niemand of de FTC in staat zal zijn de zaak succesvol te bepleiten en een overwinning te behalen”, aldus Boasberg. “De rechtbank wijst speculatie daarover af. Mochten de aantijgingen van de FTC voor waar worden aangenomen, is een claim voor genoegdoening aannemelijk”, stelt de rechter.

Bekijk meer van

Meta FTC Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.