Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 19 oktober 2023, 15:05 | 0 reacties, praat mee

Ook EU-ultimatum voor Meta en TikTok over strijd tegen nepnieuws

ANP

Ook Meta en TikTok moeten de Europese Commissie binnen een week duidelijk maken wat ze doen tegen nepnieuws en desinformatie. Net als voor X, dat eerder al eenzelfde ultimatum kreeg, kan de commissie anders naar een officieel onderzoek en dwangsommen grijpen. Laatste wijziging: 19 oktober 2023, 15:07

Ook Meta en TikTok moeten de Europese Commissie binnen een week duidelijk maken wat ze doen tegen nepnieuws en desinformatie. Net als voor X, dat eerder al eenzelfde ultimatum kreeg, kan de commissie anders naar een officieel onderzoek en dwangsommen grijpen.

Meta kreeg vorige week al een aanmaning, specifiek rondom nepnieuws dat over de oorlog tussen Israël en Hamas op Instagram en Facebook rondgaat.

Sinds de oorlog spoelt een golf van misleidende berichten, nepfilmpjes en terrorismepropaganda over sociale media. Terwijl de EU zich toch al grote zorgen maakt over het verscherpen van maatschappelijke tegenstellingen en de beïnvloeding van verkiezingen door zulk materiaal. Na X spreekt zij daarom ook Meta, het Amerikaanse moederbedrijf van Facebook en Instagram, en het Chinese TikTok aan.

Deze platforms zijn zo groot dat ze onder de nieuwe strenge Europese regels tegen desinformatie, haatberichten en ander ongewenst onlinemateriaal vallen. Met die regels in de hand eist de commissie nu informatie op over de maatregelen die de bedrijven hebben genomen. Voor Meta gaat het vooral om het niet uitvergroten van illegaal en misleidend materiaal. TikTok moet met name terroristische, gewelddadige en haatuitingen tegengaan.

Meta krijgt drie weken de tijd om uit te leggen wat het doet om eerlijke verkiezingen te waarborgen. TikTok moet over drie weken vertellen hoe het ervoor zorgt dat de vele minderjarigen op het platform geen illegale content onder ogen krijgen.

Bekijk meer van

X TikTok Meta Instagram Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.