word studentlid

— woensdag 8 december 2021, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Rohingya willen 150 miljard schadevergoeding van Facebook

Rohingya willen 150 miljard schadevergoeding van Facebook
December 2021: een man loopt langs het Kutupalong-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Veel Rohingya, op de vlucht voor geweld in Myanmar, belandden in het buurland. | AFP

Een groep van Rohingya-vluchtelingen is in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten een rechtszaak begonnen tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Centraal staat de beschuldiging dat haatzaaien tegen Rohingya op Facebook een cruciale rol speelde in geweld en de gedwongen vlucht van honderdduizenden mensen. Laatste wijziging: 8 december 2021, 11:44

De groep eist 150 miljard dollar aan compensatie, naast een eventueel nog andere toe te wijzen schadevergoeding. Dat meldt CNN op basis van rechtbankdocumenten waar het inzage in heeft gehad.

Uit angst voor represailles in Myanmar (waar rond een miljoen Rohingya in provincie Rakhine woonden) zijn de aanklagers anoniem. Facebook-algoritmes zouden de geweld en haat tegen de moslimminderheid in het land hebben aangewakkerd en het bedrijf zou laks zijn geweest in het verwijderen van haatzaaiende posts en accounts.

Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht naar het buurland Bangladesh. Klokkenluider Frances Haugen belichtte dat de systemen die Facebook bouwde om haatzaaien en desinformatie te beperken vooral zijn gericht op grotere talen als Engels en Frans.

Facebook zou wat dat betreft vooral accountant spelen, stelde Haugen: elke nieuwe taal kost geld maar bedient een relatief kleine groep Facebook-gebruikers. “De economische rechtvaardiging ontbreekt om in deze delen van de wereld Facebook net zo veilig te maken.”

Juridisch experts schatten de kansen van de rechtszaken niet bijster hoog in. Hoogleraar Josh Davis van de University of San Francisco School of Law wijst er bij CNN op dat onder Amerikaans recht een ‘class action’ rechtszaak of groepsvordering alleen wordt toegekend als een schending van algemeen belang wordt bewezen.

Gezien de uiteenlopende ervaringen van vluchtelingen in Myanmar is het volgens Davis lastig voor te stellen dat zulk bewijs eenvoudig te leveren is. De aanklacht vraagt verder om Meta aan te klagen onder Myranmarese wetgeving, dat geen bijzondere uitzondering bevat voor de aansprakelijkheid van sociale mediabedrijven voor activiteiten van gebruikers. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Rohingya Myanmar Meta Facebook

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.