persveilig seminar

— woensdag 27 juli 2022, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse persverenigingen veroordelen Saudisch toernooi op Trump-golfclub

Ook Biden streeft normalisering van relaties met Saudi-Arabië na, nu de olieprijzen onder druk staan. Biden zegt bij dit bezoek in juli de moord op Khashoggi te hebben benoemd. | AP

Amerikaanse journalistieke vakverenigingen National Press Club en National Press Club Journalism Institute roepen op een komend tournament op een Trump-golfclub te boycotten. Het is georganiseerd door LIV Golf Investments, dat innige Saudische banden heeft. De organisaties noemen het walgelijk dat een door de staat goedgekeurde moord op een journalist "onder het tapijt wordt geveegd". Laatste wijziging: 27 juli 2022, 09:19

LIV ontving afgelopen mei nog 2 miljard dollar aan Saudische investeringen. “We roepen iedereen met een geweten op dit tournament af te keuren”, aldus de persorganisaties. “Bezoek het niet. Kijk er niet naar op televisie. Laat het mislukken”, schrijven ze.

Trump wordt met het Saudi Golf League-tournament beloond voor zijn pogingen de internationale gevolgen van de moord op Jamal Khashoggi voor Saudi-Arabië te beperken. Khashoggi werd in 2018 in Turkije vermoord in het Saudische Consulaat in Istanbul. Zijn lijk werd in stukken gezaagd en is nooit gevonden.

Zijn strategie heeft gewerkt, stelt Trump. De voormalige president stelde recent in een interview met zakenkrant Wall Street Journal dat niemand meer naar Khashoggi vraagt. “Alle ophef is verstomd”, aldus Trump.

De persorganisaties doen een moreel beroep collega’s die zijn overgestapt naar voorlichting. “We vragen pr-bedrijven, waar veel oud-journalisten werken, om dit bloedgeld te weigeren. We snappen dat cliënten vertegenwoordiging verdienen, maar het lijkt redelijk om een grens te trekken bij klanten die een beenzaag op een journalist gebruikten.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.