— woensdag 13 januari 2021, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse omroep VOA straft Witte Huis-correspondent na vraag aan BuZa-minister Pompeo

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, tijdens de persconferentie van 10 november. Hij voorspelde een soepele overgang naar een tweede termijn voor Trump, al was de uitslag van de verkiezingen al bekend. | AFP

Patsy Widakuswara, een correspondent voor het Witte Huis in dienst bij de Amerikaanse wereldomroep Voice of America (VOA) is door de omroep op ander werk gezet, nadat ze minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had gevraagd of hij spijt had van een uitspraak over de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Laatste wijziging: 13 januari 2021, 09:28

Pompeo zei na de verkiezingen op 10 november, toen duidelijk was dat Biden had gewonnen, dat er in zijn opinie “een soepele overgang naar een tweede Trump-regering” zou komen. Widakuswara stelde haar vraag in de context van de aanval op het Capitool van vorige week woensdag.

Pompeo negeerde haar vraag, maar de nieuwe VOA-directeur Robert Reilly richtte zich geïrriteerd op de journalist. “Je weet je duidelijk niet te gedragen”, zei hij. Reilly wees erop dat Widakuswara geen accreditatie had voor deze bijeenkomst. “Dat weet ik, maar ik ben journalist. Ik word betaald om vragen te stellen”, antwoordde Widakuswara.

NPR bericht op basis van andere audiofragmenten van het moment dat Widakuswara dan Reilly vraagt waarom híj dan niet die vragen heeft gesteld, toen daar de kans voor was.

Reilly’s assistent Elizabeth Robbins brak met “we zijn klaar hier” het gesprek af. Kort daarop werd Widakuswara van Witte Huis-verslaggeving gehaald. Vragen van NPR over de redenen daarachter zijn door VAO afgewimpeld.

Collega’s van Widakuswara zijn woedend over de strafmaatregel, meldt NPR. Bij de Amerikaanse wereldomroepen rommelt het al langer. USAGM, het departement waaronder Voice of America, NPR en andere organisaties vallen staat onder leiding van een nieuwe directeur die zich meerdere keren met redactionele inhoud bemoeide en Trump-aanhangers op sleutelposities benoemde. Meer bij NPR

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.