word actief nvj klein

— donderdag 11 augustus 2022, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse journalist Austin Tice tien jaar vermist; familie houdt hoop

Aan het kantoor van de Washington Post, waar Tice voor werkte, werd gisteren een banner onthuld om zijn tienjarige verdwijning te markeren. | AFP

Het is deze week tien jaar geleden dat de Amerikaanse fotograaf Austin Tice in Syrië verdween. Zijn ouders zijn ervan overtuigd dat hij nog leeft en wordt vastgehouden door de Syrische autoriteiten. Ook de Amerikaanse regering houdt die optie serieus open. President Biden en zijn voorgangers Trump en Obama deden pogingen om Tice vrij te krijgen. Laatste wijziging: 17 augustus 2022, 12:18

In 2020 ging voor het laatst een Amerikaanse delegatie naar Damascus. Biden nodigde Austins ouders afgelopen mei uit voor een update in het Witte Huis. Later die maand volgde een officieel bericht dat de Verenigde Staten in Syrië naar vermiste Amerikanen gaat speuren. Naast Tice zijn er nog vijf Amerikanen spoorloos.

Hoewel er sinds augustus 2012 geen levensteken van Austin Tice meer is vernomen, waren er de afgelopen jaren incidenteel wel tips. Plotse ontwikkelingen, waarbij de al jaren vermiste journalist Jumpei Yasuda ineens werd bevrijd, stemden hoopvol.

Het septembernummer van tijdschrift Texas Monthly bevat een lezenswaardig stuk over de Tices en hun pogingen de Amerikaanse aandacht voor hun verdwenen zoon niet te laten verslappen.

Al sinds zijn verdwijning bestond het vermoeden dat Tice niet door rebellen was ontvoerd, maar in handen is van de Syrische regering. In oktober 2012 dook een video op van minder dan een minuut, met daarin een geblinddoekte en doodsbange Tice. Sindsdien zijn er geen tastbare ontwikkelingen geweest, enkel incidentele geruchten.

Op 14 augustus is het tien jaar geleden dat Tice verdween, volgens het tijdschrift “een grimmige mijpaal voor de langst-gegijzelde Amerikaanse journalist in de geschiedenis”. Meer bij Texas Monthly

Bekijk meer van

Austin Tice

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.