persveilig seminar

— maandag 29 november 2021, 12:06 | 0 reacties, praat mee

Investeringsfonds Alden op overnamepad voor noodlijdende Amerikaanse dagbladen

September 2009: de laatste editie van de 150-jaar oude Rocky Mountain News rolt van de pers. De laatste decennia verdwenen honderden lokale uitgaven of werd geconsolideerd in regionale titels. | AFP

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van een nieuwe consolidatie binnen de media, voorspelt vakuitgave NiemanLab. Investeringsfonds Alden Global Capital heeft miljoenen beschikbaar en Amerika's grootste krantenconcern Gannett liet investeerders onlangs weten dat het 100-150 miljoen aan bezittingen wil afstoten. Laatste wijziging: 29 november 2021, 12:23

“De aasgier heeft weer trek”, schrijft Joshua Benton van NiemanLab somber.

Al decennia zijn regionale en stedelijke kranten populair bij investeringsfondsen: ze houden nauwelijks het hoofd boven water maar bezitten veel lucratief vastgoed op toplocaties. De noodlijdende uitgevers grijpen elke uitgestoken reddende hand, ook die van fondsen die weinig affiniteit met journalistiek hebben.

Wat volgt is voorspelbaar: het vastgoed gaat in de verkoop, redacties worden uitgekleed en er is minder ruimte voor onderscheidende journalistiek.

Begin dit jaar nam Alden de gerenommeerde uitgever Tribune Publishing over, dat onder meer The Chicago Tribune en acht andere grootstedelijke dagbladen bezit.

Soms resteert na een dergelijke ‘sanering’ weinig meer dan een website, onderhouden door een minimale redactie. In de afgelopen 17 jaar gingen tienduizenden banen in de regionale Amerikaanse journalistiek verloren. De redactionele ruimte wordt daarna regelmatig voor politieke doelen ingezet.

Investeringsfondsen kopen strategisch in: veelal gaat het om uitgevers die al onder Amerikaanse faillissementswetgeving opereren en rijp zijn voor een consolidatie, meldt Benton. Het afgelopen decennium zijn de meeste klinkende namen in de Amerikaanse journalistiek verdeeld tussen Alden en krantenconcern Gannett.

Die laatste lijkt volgens Benton dus bereid binnenkort een flink deel over te doen aan Alden. Het lokt daarmee opnieuw een consolidatie van de Amerikaanse uitgeversmarkt uit. Uitgeverij McClatchy, een derde speler, vroeg in februari 2020 faillissement aan en kwam uiteindelijk in handen van investeringsfonds Chatham, hun grootste schuldeiser.

Een andere grote uitgever is Lee Enterprises, eigenaar van 77 regionale kranten. Alden wil deze uitgever ook graag inlijven, meldt Benton. Het doet aandeelhouders van Lee Enterprises en Gannett een onweerstaanbaar aanbod: het investeringsfonds zegt alle overnames volledig in cash te kunnen voldoen. Meer bij NiemanLab

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.