— vrijdag 15 juni 2018, 14:59 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse cartoonist ontslagen na kritiek op Trump

Screenshot van het Twitter account van Rob Rogers

De Amerikaanse prijswinnende cartoonist Rob Rogers is na 25 jaar werken bij de Pitsburgh Post-Gazette ontslagen vanwege zijn kritiek op de Amerikaanse president. Dat meldt hij zelf op Twitter.


Rogers zegt dat hij zijn ontslag al had zien aankomen. De afgelopen maanden waren al diverse cartoons van Rogers geweigerd. De krant heeft een nieuwe chef voor de opiniepagina die de steun geniet van de eigenaar, een aanhanger van president Trump. Zowel de eigenaar van de krant, John Robinson Block, en chef Keith Burris hebben in 2016 tijd doorgebracht met Trump, meldt CNN. Vanaf dat Burris in dienst kwam werden cartoons van Rogers diverse malen geweigerd. Negentien keer, om precies te zijn.

De American Association of Editorial Cartoonists tweet ‘ontslag…. voor het doen van zijn werk’, een sentiment dat door ‘slachtoffers’ van Rogers van zowel links als rechts uit het politieke spectrum wordt gedeeld.

Rogers zegt dat hij weet dat de Post-Gazette privé-bezit is, dat zijn functie niet door de vakbond wordt beschermd en de eigenaar, John Robinson Block, uiteindelijk kan doen wat hij wil. Desalniettemin zegt hij: “Ik heb hier 25 jaar hard gewerkt, en ondanks dat werd ik respectloos behandeld en ben ik buiten gezet.”

Het ontslag volgt kort na ophef bij de lokale televisiestations van Sinclair. Daar worden de presentatoren geacht in beeld een tekst voor te lezen die wordt uitgelegd als steun aan de Amerikaanse president Trump. Poynter stelt dat deze gebeurtenissen vragen oproepen over de journalistieke onafhankelijkheid in Pittsburgh en andere plaatsen.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.