website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse cartoonist ontslagen na kritiek op Trump

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cartoon op vrijdag 15 juni 2018, 14:59

Screenshot van het Twitter account van Rob Rogers

Screenshot van het Twitter account van Rob Rogers

Nieuws De Amerikaanse prijswinnende cartoonist Rob Rogers is na 25 jaar werken bij de Pitsburgh Post-Gazette ontslagen vanwege zijn kritiek op de Amerikaanse president. Dat meldt hij zelf op Twitter.


Rogers zegt dat hij zijn ontslag al had zien aankomen. De afgelopen maanden waren al diverse cartoons van Rogers geweigerd. De krant heeft een nieuwe chef voor de opiniepagina die de steun geniet van de eigenaar, een aanhanger van president Trump. Zowel de eigenaar van de krant, John Robinson Block, en chef Keith Burris hebben in 2016 tijd doorgebracht met Trump, meldt CNN. Vanaf dat Burris in dienst kwam werden cartoons van Rogers diverse malen geweigerd. Negentien keer, om precies te zijn.

De American Association of Editorial Cartoonists tweet ‘ontslag…. voor het doen van zijn werk’, een sentiment dat door ‘slachtoffers’ van Rogers van zowel links als rechts uit het politieke spectrum wordt gedeeld.

Rogers zegt dat hij weet dat de Post-Gazette privé-bezit is, dat zijn functie niet door de vakbond wordt beschermd en de eigenaar, John Robinson Block, uiteindelijk kan doen wat hij wil. Desalniettemin zegt hij: “Ik heb hier 25 jaar hard gewerkt, en ondanks dat werd ik respectloos behandeld en ben ik buiten gezet.”

Het ontslag volgt kort na ophef bij de lokale televisiestations van Sinclair. Daar worden de presentatoren geacht in beeld een tekst voor te lezen die wordt uitgelegd als steun aan de Amerikaanse president Trump. Poynter stelt dat deze gebeurtenissen vragen oproepen over de journalistieke onafhankelijkheid in Pittsburgh en andere plaatsen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.