word studentlid

— dinsdag 21 juli 2015, 09:51 | 0 reacties, praat mee

Gawker-top vertrekt na rel om onafhankelijkheid

Gawker-top vertrekt na rel om onafhankelijkheid

Twee journalisten van online tijdschrift Gawker vertrekken nadat het bedrijf een controversieel artikel van de site heeft gehaald. In verklaringen stellen verantwoordelijk uitgever Tommy Craggs en hoofdredacteur Max Read van Gawker.com dat het verwijderen van een artikel de beloofde redactionele onafhankelijkheid van de site heeft aangetast. Laatste wijziging: 21 juli 2015, 12:00

Het bewuste artikel werd afgelopen donderdag gepubliceerd. Het ging over een getrouwde bestuurder bij uitgeverij Condé Nast die een mannelijke escort wilde huren. Volgens critici was het artikel niets meer dan chantage en de publicatie werd dan ook veroordeeld in de media. Tenminste één adverteerder schortte het plaatsen van advertenties op.

Na een stemming vrijdag door het management werd met vier tegen twee besloten het artikel te verwijderen. De oprichter van Gawker, Nick Denton, liet vrijdag in een mail aan het personeel weten dat “dit verhalen waren die we vroeger schreven. Maar tijden zijn veranderd”.

Kort na de stemming liet de redactie in een verklaring weten de stemming te veroordelen. Ze benadrukten dat het artikel in opdracht van zakenlieden was verwijderd, wat een “ongekende schending is van de ‘firewall’ tussen commerciële en redactionele afdelingen. “Onze meningen over het artikel komen dan wel niet overeen, maar we zijn verenigd in ons bezwaar tegen de redactionele beslissingen die worden genomen door een meerderheid van niet-redactionele managers. We veroordelen het verwijderen van het artikel in de sterkst mogelijke bewoordingen”, aldus de verklaring. 

Gawkers oprichter Nick Denton nam de volledige verantwoordelijkheid voor het weghalen van het artikel. Hij schrijft dat managers geen redactionele besluiten nemen. Verder zegt Denton dat hij aan de toekomst van het bedrijf dacht. Want op het moment dat de beslissing was genomen om het artikel te verwijderen dacht hij dat er maar een adverteerder wilde stoppen. Maar het verlies in advertentie-inkomsten had deze week volgens Denton in de zeven cijfers kunnen lopen.

Ook zegt hij dat er met het artikel een grens is overschreden. “Dat bericht was niet waar Gawker voor staat, en het is symptomatisch voor een site waar geen journalistieke controle is. Ons vlaggenschip draagt dezelfde naam als het bedrijf en de reputatie van het hele bedrijf hangt af van haar werk. Wanneer Gawker wordt gezien als spottend en harteloos dan beïnvloedt ons dat allemaal.”

Naar aanleiding van het gebeurde zagen Craggs en Read geen andere optie meer dan ontslag te nemen. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Tommy Craggs Max Read Gawker

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.