— vrijdag 29 juli 2016, 15:54 | 0 reacties, praat mee

Om 4 uur opstaan voor een column van 1500 woorden

Het is monnikenwerk. Journalist/cartoonist Kees Willemen (73) stond een jaar lang ’s ochtends tussen 4 en 7 uur ’s op. Om de hond uit te laten, maar vooral om vervolgens zo’n 1500 woorden te schrijven over die wandeling en dat diezelfde ochtend nog te delen met zijn publiek op Facebook.

Willemen heeft sinds kort zijn tempo iets aangepast. Hij staat zichzelf toe om ook na 6 uur te gaan wandelen en zijn teksten wat korter te houden. Maar nog steeds loopt hij de route in de vorm van een winkelhaak in zijn woonplaats in het Groningse Onderdendam.

Zijn verhalen, hij noemt ze winkelhaken, gaan over wat hij ziet en wat hij denkt tijdens zijn wandelingen. Niet zelden zoekt hij bij thuiskomst op internet naar de achtergronden om die in zijn stukken te verwerken. En regelmatig plaats hij er een cartoon bij.

Willemen heeft veel plezier in zijn monnikenwerk, maar geheel vrijblijvend is het niet. ‘Ik doe het ook om in beeld te blijven als cartoonist. Want als ze je werk niet zien, raak je in de vergetelheid. Het freelance bestaan is sowieso zwaar de laatste jaren. Sinds ik een paar grote opdrachtgevers ben kwijtgeraakt, is het lastig betaald werk te vinden.’

Maar Willemen creëert zijn eigen werk. ‘Ik kan inmiddels zeker drie bundels destilleren uit de winkelhaken, onder meer over het platteland van vroeger en nu en over praktische natuurkunde. Ik ben een ‘Alpha’ en heb mij zelf getraind in wiskunde en lastige zaken als integraal rekenen. Om dingen die mensen niet verwachten uit te rekenen. Zo heb ik alle bessen van een meidoornstruik geteld. Dat zijn er 24.000 kan ik je vertellen.’

Maar er staat meer in de steigers. Een boek, collega- journalist Margriet van Dijken, over de lokale SRV-man die 40 jaar lang zijn rondes deed door het Groningse platteland. ‘Dat laat de veranderingen hier in de omgeving zien. Er wonen steeds minder mensen. Zijn rondes werden steeds groter om voldoende klanten te houden.’

Ook werkt hij aan een Nederlandse vertaling van de Codex Ĥammurabi. Dit wetboek stamt uit circa 1750 voor Christus. In een prachtige zwarte diorieten zuil is de tekst gebeiteld in wonderschoon spijkerschrift. De zuil is te bewonderen in het Louvre in Parijs. Ooit door Franse archeologen in de jaren dertig opgegraven in Susa.

Een latere veroveraar heeft de zuil als roofgoed meegenomen naar deze stad waarvan de ruïnes liggen in de West- Iraanse provincie Khoezistan. Spijkerschrift studeerde hij in de negentiger jaren in Groningen. Daarnaast is hij klassiek geschoold en weet zijn weg in de oude talen.

Als laatste staat er een boek over Augustinus van Hippo in de steigers. Augustinus schreef tussen 397 en 398 na Christus een autobiografisch boek. Willemen: ‘Ik ga in gesprek met Agustinus. En reflecteer op wat hij heeft geschreven, althans wat ik uit zijn verhalen begrijp.’

Waarom is hij eigenlijk gestopt met dat vroege opstaan? Willemen: ‘Het was sociaal niet vol te houden. ’s Avonds om kwart over negen ging het licht bij mij uit. Vandaar dat ik nu rond zes uur opsta. Maar het blijft afkicken. Gisteren was het toch weer half vijf.’

Trots is hij op het uitkomen van nog een boek, in september Niet van hem, maar over hem en vooral over zijn werk. Vijftig jaar becommentarieerde Willemen bestuurlijke en politieke ontwikkelingen op de Nederlandse universiteiten in de vorm van cartoons. Hedendaagse studenten selecteerden de meest aansprekende politieke prenten van zijn hand. Die worden geplaatst in het boek Waar zijn de intellectuelen gebleven? en gebruikt voor een speciale tentoonstelling.

De dagelijkse natuur- en plattelandsblog ‘De winkelhaak’ is te vinden op: facebook.com/kees.willemen92 en de Groninger Stads- site: sikkom.nl onder ‘berichten’.

Bekijk meer van

Kees Willemen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.