— woensdag 19 januari 2022, 09:47 | 0 reacties, praat mee

‘Amendementen uitgevers op Digital Services Act spelen desinformatieverspreiders in de kaart’

Straatsburg, 18 januari. Het Europees Parlement benoemde Roberta Metsola uit Malta tot nieuwe voorzitter. Later vandaag wordt over de Digital Services Act gestemd. | Xinhua

Twee amendementen die uitgevers inbrachten op de voorgestelde Verordening Digitale Diensten zullen de deur op een kier houden voor grote desinformatiecampagnes, waarschuwt een ngo die zich met desinformatiebestrijding bezighoudt. De amendementen bepleiten een uitzondering voor mediabedrijven, zodat hun informatie niet zonder een zeer uitgebreide procedure van een online platform mag worden gehaald. Laatste wijziging: 19 januari 2022, 11:05

EU DisinfoLab (niet te verwarren met het EU-instituut EUvsDisinfo, red.) zegt dat de amendementen problematisch zijn, omdat het platforms die willen ingrijpen op desinformatie straks meerdere omslachtige stappen moeten doorlopen, waarna desinformatieverspreiders nog steeds een nieuw te introduceren beroepsprocedure open staat.

Europarlementariërs stemmen deze week over de nieuwe wetgeving - beter bekend onder de Engelse naam Digital Services Act - en moeten deze amendementen daarom afwijzen, vindt EU DisinfoLab.

In deze vorm levert het mediabedrijven zelf en online platforms een enorme bureaucratische rompslomp op, met bewuste desinformatieverspreiders als lachende derde.

Volgens de ngo bevat het huidige voorstel ook tegenstrijdige artikelen, waarbij platforms zowel sommige inhoud ongemoeid moeten laten, maar op dezelfde informatie ingrijpen als een verplichte risico-analyse uitwijst dat het om desinformatie handelt.

Volgens EU DisinfoLab bestaat het risico dat de Europese Unie straks juridisch vastlegt dat desinformatie goed is voor de omzet en niet gemodereerd hoeft (of zelfs mag) worden. Het Europees Parlement stemt vanavond over de nieuwe verordening.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.