Smartocto userneeds

— donderdag 10 maart 2022, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement stemt voor aanbevelingen tot hardere aanpak desinformatie

Premier Kaja Kallas (Estland) opende gisteren de zitting. Desinformatie is een enorme uitdaging voor de Europese Unie, oordeelde een speciale commissie | AFP

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met maatregelen tegen desinformatie binnen de Europese Unie. Een speciale onderzoekscommissie presenteerde een rapport over de uitdagingen van gecoördineerde campagnes om verkiezingen te beïnvloeden. Buitenlandse mogendheden voeren digitale aanvallen uit op Europese digitale infrastructuur, proberen de samenleving te polariseren en hengelen oud-politici binnen als lobbyist. Laatste wijziging: 10 maart 2022, 09:11

Het rapport noemt landen als China en Rusland met naam als partijen die via desinformatie de Europese democratie proberen te manipuleren.

Het comité met de klinkende naam Special Committee on Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation (INGE) adviseert de verdediging op te voeren, onder meer door de inzet van kunstmatige intelligentie. Desinformatiecampagnes maken zelf ook gebruik van zulke techniek, aldus de commissieleden.

Voorzitter Sandra Kalniete stelt dat hun onderzoek “hoogst verontrustend bewijs van vijandige buitenlandse partijen” opleverde, die in elke laag van de maatschappij actief zijn.

Verder moet er meer bewustzijn komen dat zulke campagnes bestaan en moet wetgeving van lidstaten beter op elkaar worden afgestemd. Volgens het INGE-rapport zijn er nu te veel mazen in de wet. Ook moeten er serieuze strafmaatregelen komen op het organiseren van zulke campagnes.

Het is nu mogelijk om aanvallen uit te voeren zonder serieuze gevolgen voor kwaadwillenden. Dat maakt het desinformatiewapen simpelweg te aantrekkelijk, aldus de commissie. Europa moet ook samenwerking zoeken met anderen landen waar desinformatie veel voorkomt.

Een ander wapen tegen desinformatie is betrouwbare informatie. Het Europees Parlement wijst op het belang van brede, pluriforme en onafhankelijke media, journalisten, factcheckers en onderzoekers. Deze groepen moeten kunnen rekenen op publieke financiering.

Het parlement wil verder dat digitale platformen harder optreden tegen botnetten óók in andere talen dan het Engels. Verder zouden organisaties als universiteiten kritisch moeten kijken naar partnerschappen met organisaties die als lobbyisten optreden voor bepaalde regimes.

Afluistersoftware als Pegasus moet in Europa verboden worden en oud-politici zouden moeten worden beperkt in het type banen die ze na hun politieke carrière kunnen oppakken.

De aanbevelingen uit het rapport werd gisteren met met grote meerderheid (552 vóór, 81 tegen en 60 onthoudingen, red.) aangenomen. Meer bij INGE

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.