Europees Parlement stemt voor aanbevelingen tot hardere aanpak desinformatie

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met maatregelen tegen desinformatie binnen de Europese Unie. Een speciale onderzoekscommissie presenteerde een rapport over de uitdagingen van gecoördineerde campagnes om verkiezingen te beïnvloeden. Buitenlandse mogendheden voeren digitale aanvallen uit op Europese digitale infrastructuur, proberen de samenleving te polariseren en hengelen oud-politici binnen als lobbyist.
Het rapport noemt landen als China en Rusland met naam als partijen die via desinformatie de Europese democratie proberen te manipuleren.
Het comité met de klinkende naam Special Committee on Foreign Interference in all Democratic Processes in the European Union, including Disinformation (INGE) adviseert de verdediging op te voeren, onder meer door de inzet van kunstmatige intelligentie. Desinformatiecampagnes maken zelf ook gebruik van zulke techniek, aldus de commissieleden.
Voorzitter Sandra Kalniete stelt dat hun onderzoek “hoogst verontrustend bewijs van vijandige buitenlandse partijen” opleverde, die in elke laag van de maatschappij actief zijn.
Verder moet er meer bewustzijn komen dat zulke campagnes bestaan en moet wetgeving van lidstaten beter op elkaar worden afgestemd. Volgens het INGE-rapport zijn er nu te veel mazen in de wet. Ook moeten er serieuze strafmaatregelen komen op het organiseren van zulke campagnes.
Het is nu mogelijk om aanvallen uit te voeren zonder serieuze gevolgen voor kwaadwillenden. Dat maakt het desinformatiewapen simpelweg te aantrekkelijk, aldus de commissie. Europa moet ook samenwerking zoeken met anderen landen waar desinformatie veel voorkomt.
Een ander wapen tegen desinformatie is betrouwbare informatie. Het Europees Parlement wijst op het belang van brede, pluriforme en onafhankelijke media, journalisten, factcheckers en onderzoekers. Deze groepen moeten kunnen rekenen op publieke financiering.
Het parlement wil verder dat digitale platformen harder optreden tegen botnetten óók in andere talen dan het Engels. Verder zouden organisaties als universiteiten kritisch moeten kijken naar partnerschappen met organisaties die als lobbyisten optreden voor bepaalde regimes.
Afluistersoftware als Pegasus moet in Europa verboden worden en oud-politici zouden moeten worden beperkt in het type banen die ze na hun politieke carrière kunnen oppakken.
De aanbevelingen uit het rapport werd gisteren met met grote meerderheid (552 vóór, 81 tegen en 60 onthoudingen, red.) aangenomen. Meer bij INGE
Praat mee