Alles voor iedereen: een bijzonder slimme zet van DPG Media

Kannibalisme! Een middelvinger naar de merken! Dit gaat ze abonnees kosten! De reacties op DPG Media’s nieuwe dienst – waarbij abonnees van de ene krant gratis toegang krijgen online gratis toegang krijgen tot verhalen uit alle andere kranten – waren tijdens een van onze recente redactievergaderingen niet mals. Natuurlijk: voor lezers is het fijn. Maar voor de kranten?
Mijn onderbuik snapt die reacties. Geef je abonnees gratis toegang tot verhalen uit andere kranten, dan loopt de abonneeteller onvermijdelijk een stukje terug. Een lezer die én de Volkskrant in de bus krijgt én het Brabants Dagblad, gaat voor één van die twee niet meer betalen als hij die krant online gratis kan lezen. Eén van de Villamedia-collega’s trok om die reden meteen de stekker uit een van zijn abonnementen.
Maar zo heel veel abonnees gaat de nieuwe dienst DPG Media niet kosten. Los van bij vakidioten als wijzelf, is het aantal huishoudens met meerdere krantenabonnementen gering. En zolang DPG Media de verhalen van de verschillende kranten binnen de eigen merkomgeving van die kranten aanbiedt, is er voor de merkherkenning ook weinig aan de hand. In plaats daarvan biedt de nieuwe dienst juist kansen voor DPG Media. Door abonnees méér goede journalistiek te geven, geef je ze meer waar voor hun geld.
Maar ‘online’ is hier het sleutelwoord. Print is duur, het verspreiden van de papieren krant is soms een kink in de kabel en online levert meer data op, constateerde collega Joost Ramaer onlangs ook in een (mooi) pleidooi voor print. Maar de groep lezers die echt niet zonder print kan, wordt met de jaren kleiner. Juist die print-abonnees wil je als uitgever naar online zien te krijgen.
Hoe doe je dat beter dan ze lokken met gratis verhalen uit kwaliteitskranten waar ze niet eens voor hoeven te betalen? DPG Media’s nieuwe dienst heeft de potentie om onder een deel van de lezers een gedragsverandering te veroorzaken, waarbij ze steeds vaker óók even online kijken wat er nog te lezen valt. De papieren krant blijft daardoor naar verloop van tijd misschien zelfs steeds vaker ongeopend op de koffietafel liggen. Totdat hij bij een deel van de lezers helemaal verdwijnt en een groep print-abonnees is veranderd in online-abonnees. Vanuit het oogpunt van de uitgeverij een bijzonder slimme zet.
Praat mee