banner festival 23

— woensdag 22 maart 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Alles voor iedereen: een bijzonder slimme zet van DPG Media

© Duco de Vries

Kannibalisme! Een middelvinger naar de merken! Dit gaat ze abonnees kosten! De reacties op DPG Media’s nieuwe dienst – waarbij abonnees van de ene krant gratis toegang krijgen online gratis toegang krijgen tot verhalen uit alle andere kranten – waren tijdens een van onze recente redactievergaderingen niet mals. Natuurlijk: voor lezers is het fijn. Maar voor de kranten? Laatste wijziging: 22 maart 2023, 15:12

Mijn onderbuik snapt die reacties. Geef je abonnees gratis toegang tot verhalen uit andere kranten, dan loopt de abonneeteller onvermijdelijk een stukje terug. Een lezer die én de Volkskrant in de bus krijgt én het Brabants Dagblad, gaat voor één van die twee niet meer betalen als hij die krant online gratis kan lezen. Eén van de Villamedia-collega’s trok om die reden meteen de stekker uit een van zijn abonnementen.

Maar zo heel veel abonnees gaat de nieuwe dienst DPG Media niet kosten. Los van bij vakidioten als wijzelf, is het aantal huishoudens met meerdere krantenabonnementen gering. En zolang DPG Media de verhalen van de verschillende kranten binnen de eigen merkomgeving van die kranten aanbiedt, is er voor de merkherkenning ook weinig aan de hand. In plaats daarvan biedt de nieuwe dienst juist kansen voor DPG Media. Door abonnees méér goede journalistiek te geven, geef je ze meer waar voor hun geld.

Maar ‘online’ is hier het sleutelwoord. Print is duur, het verspreiden van de papieren krant is soms een kink in de kabel en online levert meer data op, constateerde collega Joost Ramaer onlangs ook in een (mooi) pleidooi voor print. Maar de groep lezers die echt niet zonder print kan, wordt met de jaren kleiner. Juist die print-abonnees wil je als uitgever naar online zien te krijgen.

Hoe doe je dat beter dan ze lokken met gratis verhalen uit kwaliteitskranten waar ze niet eens voor hoeven te betalen? DPG Media’s nieuwe dienst heeft de potentie om onder een deel van de lezers een gedragsverandering te veroorzaken, waarbij ze steeds vaker óók even online kijken wat er nog te lezen valt. De papieren krant blijft daardoor naar verloop van tijd misschien zelfs steeds vaker ongeopend op de koffietafel liggen. Totdat hij bij een deel van de lezers helemaal verdwijnt en een groep print-abonnees is veranderd in online-abonnees. Vanuit het oogpunt van de uitgeverij een bijzonder slimme zet.

Bekijk meer van

DPG Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.