— maandag 14 februari 2022, 09:14 | 2 reacties, praat mee

Ajax-perschef noemt het ‘jammer’ dat vrouwen zich zonder toestemming bij pers meldden over Overmars

Marc Overmars (l) en Miel Brinkhuis (r) - © Maurice van Steen / ANP

Ajax-perschef Miel Brinkhuis noemde het in een online bijeenkomst van de club 'jammer' dat de vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag van directeur Marc Overmars zich zonder toestemming van de media-afdeling bij de pers hebben gemeld. Dat meldt NRC. Laatste wijziging: 14 februari 2022, 09:40

Dat blijkt uit een reconstructie van de krant, die al langer met de zaak bezig was. Tijdens een online bijeenkomst voor het voltallige personeel van de club gaf Brinkhuis, wiens functie officieel manager communications wordt genoemd, aan dat hij het jammer vindt dat de vrouwen zonder toestemming van de media-afdeling naar buiten traden. Hij prees de vrouwen die dat niet deden. Verder gaf hij volgens de krant aan dat een deel van de vrouwen nog bij de club werkt.

Inmiddels blijkt dat de directie en de raad van commissarissen (RvC) van Ajax al geluiden over grensoverschrijdend gedrag van de technisch directeur hoorden, vóór de herbenoeming van Marc Overmars (op 28 januari), meldt de NOS. Toch zag de Amsterdamse club toen geen reden om de verlenging uit te stellen.

“Op geluiden kun je niet handelen. Je moet zoiets secuur onderzoeken om goed inzicht te krijgen. We waren met een onafhankelijk extern bureau bezig met een grondig onderzoek naar deze geluiden”, aldus Edwin van der Sar, de algemeen directeur van Ajax.

Daarnaast kondigde de algemeen directeur aan dat de cultuur binnen de club, waarbinnen dit grensoverschrijdende gedrag mogelijk bleek, verder onderzocht wordt door een extern onafhankelijk bureau.

Sinds de aflevering van het online programma BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice zijn er meerdere meldingen gedaan van ongewenst gedrag bij diverse bedrijven en organisaties. Zo werd vorige week misdaadverslaggever Mick van Wely geschorst en werd bij de VPRO een achtdelige muziekserie teruggetrokken na een melding na grensoverschrijdend gedrag van een eindredacteur die een prominente rol in de nieuwe serie heeft.

De affaire bij The Voice brengt ook oude kwesties weer aan de oppervlakte, ondervindt verslaggever Jolan Douwes. Zij schreef vorige week een artikel waarin ze terug gaat naar een adjunct-hoofdredacteur, tevens vertrouwenspersoon, waar ze in 2005 een klacht deponeerde. En ze polst waar je als medewerker in de televisiewereld nu met je klacht terecht kan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

photopress, 14 februari 2022, 12:54

Dit lijkt wel de omgedraaide wereld als je eerst de perschef moet vragen of je als gedupeerde van.misstanden binnen deze club aan deze persvoorlichter moet vragen of je de media hiervan a.u.b van op de hoogte mag stellen.
Ik denk dat deze perschef zijn baan eens ter discussie te stellen en een functie elders

Mike van Damme, 14 februari 2022, 17:19

Los van dat wat er binnen Ajax is gebeurd natuurlijk niet kan, ben ik wel benieuwd of jullie Miel Brinkhuis zelf om een reactie hebben gevraagd voor dit artikel of afgaan op wat NRC heeft gemeld… Voelt nu als het herkauwen van een bericht uit een ander medium, zeker naar de kop kijkend. Als het een reconstructie is van wat er tot nu toe in de media is verschenen, zou ik een andere kop en intro kiezen. Zeker als website over journalistiek ;-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.