— vrijdag 15 juni 2018, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA: Op zoek naar de Marokkaanse voetbalselectie

© Guus Dubbelman

Het was lastig om het elftal te traceren’, zegt Volkskrant fotograaf Guus Dubbelman, ‘de Marok­kaanse voetbalbond werkte niet echt mee’. Guus reisde met Volkskrant verslaggever Hassan Bahara naar Marokko om daar de voorbereidingen van de voetbalselectie vast te leggen die op het WK in Rusland de eer van het land gaat verdedigen.

‘Het ging niet allemaal vanzelf. De bond stelde zich heel afhoudend op. Onze verzoeken om bij een training aanwezig te mogen zijn werden niet beantwoord. Anders dan bij ons is fotografie een non-issue in Marokko. Ik zag het ook in Tanger. De voetbalclub daar werd dit jaar voor het eerst landskampioen. Grote straatfeesten met duizenden mensen, maar nergens een professionele fotograaf te bekennen. Merkwaardig toch? Ondenkbaar bij ons.

Uiteindelijk zijn we erachter gekomen waar ze trainden. Ze bleken in een hotel te zitten in een plaatsje dichtbij Rabat. We zijn er op de bonnefooi naartoe gereden en hadden mazzel. We troffen de jongens op het strand. De Franse assistent trainer wilde niet dat we dicht bij ze kwamen, maar er viel goed te werken. Het licht was ideaal. De sessie was kort maar goed. Niet veel langer dan een half uur denk ik.

Ik richtte me vooral op Hakim Ziyech die normaal voor Ajax speelt. Een jaar of vijf geleden gold hij als een van de grote talenten van het Nederlandse voetbal. Als hij voor Oranje had gekozen, waren we misschien wel doorgegaan. Maar ja, Van Basten zag hem kennelijk niet zitten en heeft hem niet benaderd. Logisch dat die jongen dan voor Marokko kiest. Hier wordt hij gezien als de ster­speler van het elftal.

Ik heb hem afgelopen jaren vaker voor mijn lens gehad, en dan praat je wat, dus hij kent me, maar hier deed hij of ik lucht was. Alsof ik van een andere planeet kwam. Hij groette zelfs niet terug. Het is altijd al een eigenwijze druif geweest, maar volgens mij zat hij niet goed in zijn vel. Hij had ook zichtbaar minder energie dan normaal.’
Ramadan? ‘Zou kunnen.’

De foto en het verslag stonden in het Volkskrant katern Zaterdag van 9 juni.

Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.