website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Foto DNA: Op zoek naar de Marokkaanse voetbalselectie

Theo Audenaerd — Geplaatst op vrijdag 15 juni 2018, 11:00

© Guus Dubbelman

Foto DNA Het was lastig om het elftal te traceren’, zegt Volkskrant fotograaf Guus Dubbelman, ‘de Marok­kaanse voetbalbond werkte niet echt mee’. Guus reisde met Volkskrant verslaggever Hassan Bahara naar Marokko om daar de voorbereidingen van de voetbalselectie vast te leggen die op het WK in Rusland de eer van het land gaat verdedigen.

‘Het ging niet allemaal vanzelf. De bond stelde zich heel afhoudend op. Onze verzoeken om bij een training aanwezig te mogen zijn werden niet beantwoord. Anders dan bij ons is fotografie een non-issue in Marokko. Ik zag het ook in Tanger. De voetbalclub daar werd dit jaar voor het eerst landskampioen. Grote straatfeesten met duizenden mensen, maar nergens een professionele fotograaf te bekennen. Merkwaardig toch? Ondenkbaar bij ons.

Uiteindelijk zijn we erachter gekomen waar ze trainden. Ze bleken in een hotel te zitten in een plaatsje dichtbij Rabat. We zijn er op de bonnefooi naartoe gereden en hadden mazzel. We troffen de jongens op het strand. De Franse assistent trainer wilde niet dat we dicht bij ze kwamen, maar er viel goed te werken. Het licht was ideaal. De sessie was kort maar goed. Niet veel langer dan een half uur denk ik.

Ik richtte me vooral op Hakim Ziyech die normaal voor Ajax speelt. Een jaar of vijf geleden gold hij als een van de grote talenten van het Nederlandse voetbal. Als hij voor Oranje had gekozen, waren we misschien wel doorgegaan. Maar ja, Van Basten zag hem kennelijk niet zitten en heeft hem niet benaderd. Logisch dat die jongen dan voor Marokko kiest. Hier wordt hij gezien als de ster­speler van het elftal.

Ik heb hem afgelopen jaren vaker voor mijn lens gehad, en dan praat je wat, dus hij kent me, maar hier deed hij of ik lucht was. Alsof ik van een andere planeet kwam. Hij groette zelfs niet terug. Het is altijd al een eigenwijze druif geweest, maar volgens mij zat hij niet goed in zijn vel. Hij had ook zichtbaar minder energie dan normaal.’
Ramadan? ‘Zou kunnen.’

De foto en het verslag stonden in het Volkskrant katern Zaterdag van 9 juni.

Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.