— dinsdag 8 februari 2022, 15:27 | 0 reacties, praat mee

Ook bij VPRO melding van grensoverschrijdend gedrag, serie Villa da Musica teruggetrokken

© Bert Spiertz / ANP

UPDATE De afgelopen weken zijn er veel berichten over grensoverschrijdend gedrag gemeld. Ook bij de VPRO is zo'n melding binnengekomen. Naar aanleiding van de melding heeft de VPRO de achtdelige serie Villa da Musica voor NPO2 Extra teruggetrokken. Laatste wijziging: 9 februari 2022, 08:06

In de serie wordt teruggeblikt op muziekdocumentaires die de VPRO in de jaren tachtig en negentig heeft gemaakt. Een oud-redacteur zegt op Twitter dat in diezelfde periode een eindredacteur zich aan haar heeft opgedrongen. Daarom schrijft ze het niet gepast te vinden dat het werk wordt geëerd van een man die “zijn positie als leidinggevende misbruikte”.

De VPRO is met de redacteur in gesprek gegaan en heeft daarop besloten de serie niet uit te zenden, mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft. De persoon in kwestie werkt niet bij de VPRO of 3voor12, meldt de VPRO desgevraagd aan Villamedia.

Tegenover Het Parool heeft maker Bram van Splunteren toegegeven dat hij de persoon in kwestie is. Hij zegt dat er 33 jaar geleden “iets is geweest” tussen hem en Op den Velde.

“Daarbij is er, in mijn ogen, nooit sprake geweest van enige dwang, maar ik heb mij toen onvoldoende gerealiseerd dat ik haar leidinggevende was en dat ze nog maar 18 was. Ik vind het heel vreselijk dat zij daar kennelijk nog zoveel last van heeft”, aldus Van Splunteren.

De VPRO zegt het in een verklaring te betreuren dat in het verleden ook bij de omroep zelf sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag en dat betrokkenen daar nog steeds last van kunnen ondervinden. Naar aanleiding van de huidige discussie over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bekijkt de VPRO of de bestaande gedragscode en protocollen voldoende houvast geven om een veilige werksituatie te borgen. “We stellen alles in het werk om ongepast gedrag te voorkomen en bespreekbaar te maken, ook als dit gedrag in het verleden heeft plaatsgevonden.”

Bekijk meer van

VPRO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.