— vrijdag 17 juli 2009, 08:54 | 0 reacties, praat mee

AIVD zegt niets over afluisteren

De veiligheidsdienst AIVD wil niet zeggen of Telegraaf-journalisten nog steeds worden afgeluisterd. Dat bleek tijdens de zitting van het kort geding dat De Telegraaf heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat rond afluisterpraktijken van inlichtingendienst AIVD. Op de uitdrukkelijke vraag daarnaar van de kortgedingrechter van de rechtbank Amsterdam, zei de landsadvocaat gisteren slechts: "Daarover doe ik geen enkele uitspraak". Onderzoek van De Telegraaf zou hebben aangetoond dat de AIVD niet alleen journaliste Jolande van der Graaf heeft afgeluisterd in het kader van een onderzoek naar gelekte staatsgeheimen, maar dat ook telefoons van twee leden van de hoofdredactie zijn afgeluisterd. Journalistenvereniging NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren, die samen met De Telegraaf het kort geding hebben aangespannen, zijn verbijsterd over de vergaande controle die de Staat der Nederlanden op de media wil uitoefenen bij publicaties over de AIVD. Meer bij De Telegraaf / Trouw / AD / de Volkskrant / NRC / NVJ Laatste wijziging: 17 juli 2009, 12:13

De landsadvocaat van de Staat stelde dat deze publicaties voorgelegd moeten worden aan de AIVD. Een journalist zou dit niet kunnen en mogen beoordelen. Hierdoor komt de bronbescherming van journalisten in gevaar aldus de NVJ en het Genootschap. Het risico bestaat dat klokkenluiders niet meer met journalisten zullen willen praten waardoor ernstige misstanden in de samenleving niet meer aan de kaak gesteld worden.

De AIVD betoogt dat Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf echter te ver is gegaan. Volgens het Openbaar Ministerie deed Van der Graaf veel meer dan alleen maar passief informatie ontvangen van een lekkende medewerker van de veiligheidsdienst AIVD. Ze zou de medewerker hebben aangestuurd als informant om staatsgeheime informatie te verkrijgen en heeft alle basisprincipes van goede journalistiek geschonden door geen hoor en wederhoor te hebben toegepast. Ook waarschuwde zij de AIVD niet voor de publicatie van een voor de staat mogelijk onwelgevallig artikel. Juist omdat zij wist dat de inhoud van de stukken staatsgeheim was, heeft zij, en met haar De Telegraaf, ’onnavolgbare risico’s’ genomen, aldus de landsadvocaat.

De uitspraak volgt 23 juli.

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.