— dinsdag 22 november 2016, 16:13 | 0 reacties, praat mee

‘Defensie jaagt op identiteit journalist’

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen periode de belgegevens van medewerkers van het ministerie gelegd naast het nummer van een journalist van De Telegraaf in een poging anonieme bronnen boven water te krijgen. Het ging niet om een stuk in de krant over staatsgeheimen, maar over een portret van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Dat schrijft Wouter de Winther, chef parlementaire redactie & politiek commentator De Telegraaf, dinsdag in zijn krant.

Het ministerie ontkent het verhaal van De Winther. ‘Wat hij beschrijft, heeft niet plaatsgevonden. Op 16 juni stond er een portret van de minister in De Telegraaf waarin zaken stonden die misschien niet positief waren over de minister. Maar dat is geen aanleiding belgegevens te controleren van medewerkers. Zoiets doen wij alleen in uitzonderlijke gevallen, als het bijvoorbeeld het lekken van staatsgeheimen betreft’.

De Winther blijft bij zijn verhaal. ‘De reactie van het ministerie had ik verwacht. Het erkennen brengt de minister direct in de problemen. Maar je denkt toch niet dat ik in mijn column in De Telegraaf onzin ga verkondigen.’

Hij heeft een goede bron voor het verhaal. ‘Die ik niet noem om die te beschermen, maar het is niet de koffiejuffrouw van het ministerie. Je zou verbaasd zijn over de positie van de persoon’.

In zijn column neemt De Winther stelling tegen voorlichters ‘die hun taak steeds ruimer opvatten’. ‘Het is een terugkerend thema op de redactie. En ik vond het tijd het probleem aan de orde te stellen’.

De Winther noemt in zijn column een aantal min of meer onschuldige voorbeelden waarbij journalisten worden dwarsgezeten door voorlichters om dan voorbeelden te noemen waarbij geweigerd wordt informatie te geven en ook waarbij er juist veel te veel (non)informatie wordt verschaft.

‘Het meest extreme voorbeeld heb ik bewust tot het laatst bewaard’, aldus De Winther. ‘En ik heb deze vorm gekozen om mijn bron maximaal te beschermen maar toch dit feit te melden.’

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, pleit voor Kamervragen zodat de minister zelf opheldering moet geven. ‘Dit is een ernstige aanklacht van een journalist met een goede bron. Als dit waar is, worden alle grenzen overschreden.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.