training eu starters

— maandag 8 februari 2021, 14:20 | 0 reacties, praat mee

Advocaat-generaal: niets mis met ja/ja-stickers in Amsterdam

© Sander Koning

Er is niks mis met het nieuwe systeem van de ja/ja-stickers in Amsterdam. Dit concludeert de advocaat-generaal in een langlopende procedure tegen de gemeente, meldt het AD.

Naar aanleiding van de nieuwe ja/ja-stickers startten meerdere ondernemers een procedure tegen de gemeente Amsterdam, omdat ze door dit systeem op minder adressen reclame kunnen verspreiden. De rechter ging daar echter niet in mee waardoor de zaak is beland bij de Hoge Raad, wat de laatste kans is voor de ondernemers.

Het is gebruikelijk dat de advocaat-generaal een advies uitbrengt aan de hoge rechters. In dit geval zegt hij dat er niks mis is met het systeem van de gemeente. Onder meer omdat Amsterdam hiermee hoopt papierafval te voorkomen, en daar mag een gemeente volgens de Wet milieubeheer regels over stellen. In Amsterdam heeft de invoering van de ja/ja-sticker gezorgd voor een halvering van het aantal verspreide folders.

Het stickersysteem voor het beperken van ongeadresseerd drukwerk is sinds 2018 omgedraaid. Voorheen moesten huishoudens met een nee/nee-sticker op de brievenbus aangeven dat ze reclamedrukwerk of huis-aan-huisbladen niet wilden ontvangen. Bij het nieuwe systeem kun je dit alleen ontvangen als je het aangeeft met een ja/ja-sticker.

Verschillende gemeentes, waaronder Utrecht, hebben zich aangesloten bij dit nieuwe systeem. Dit kwam hen op kritiek te staan van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De beroepsvereniging vreest dat de journalistieke functie van huis-aan-huisbladen onder druk komt te staan.

Op 2 juli volgt de uitspraak van de Hoge Raad.Meer bij AD

Lees ook:
Het zit de huis-aan-huis­bladen niet mee (5 november 2019)

Bekijk meer van

huis-aan-huisbladen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.