Adviezen over lokale media: wijzig financiering, meer samenwerking en maak duidelijke afspraken

Vandaag zijn er twee rapporten uitgebracht over lokale journalistiek. In het advies 'Lokale media, niet te missen', van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), wordt gepleit voor het maken van duidelijkere afspraken over bereik en kwaliteit met de lokale en regionale media. "Op deze manier kan gemonitord worden in hoeverre lokale media de functies uitoefenen die van hen worden verwacht. Het niet nakomen van deze afspraken moet gevolgen hebben voor het krijgen dan wel behouden van de aanwijzing tot publieke omroep en daarmee voor de financiering." Controle zou mogelijk kunnen gebeuren door het Commissariaat voor de Media en de provincie.
Over de financiering van lokale en regionale media is het advies ook duidelijk: dat moet beter. “De basisfinanciering van lokale omroepen moet meer dan verdriedubbeld worden, van gemiddeld 0,64 euro per inwoner naar 2,- euro per inwoner. Het totale budget komt daarmee op 31,5 miljoen euro.” Zo zijn lokale omroepen volgens de ROB en de RvC - mits ze samenwerken - in staat om een professionele journalistieke organisatie neer te zetten. In totaal kosten die plannen nu 36 miljoen euro extra, zegt Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur.
De adviesraden pleitten, net als vorig jaar, voor het verleggen van de financiering van het gemeentefonds naar de mediabegroting. Ook willen ze dat er een landelijk dekkend mediafonds komt waaruit lokale en regionale media projecten kunnen financieren. Dat fonds moet openstaan voor zowel publieke als private partijen.
Derde belangrijke punt volgens de adviesraden is samenwerking. Gemeentes en provincies moeten samenwerking tussen lokale en regionale omroepen en ook tussen lokale omroepen onderling stimuleren.
Daar is het expertiseteam van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook mee eens. Daarnaast stelt het expertiseteam, met daarin ook vertegenwoordigers van de journalistiek, dat gemeentebesturen zich meer moeten inspannen om de onafhankelijke journalistiek in de eigen gemeente te ondersteunen. Daarnaast kunnen gemeenten wat betreft financiering ook meer doen dan wat wettelijk is afgesproken. “Bijvoorbeeld door de lokale journalistiek betaalde opdrachten te geven. Daarbij valt te denken aan het verslag doen van raadsvergaderingen of het in opdracht van de gemeente produceren van video’s.” Ook moeten gemeenten een duidelijk onderscheid maken tussen het mediabeleid en het eigen communicatiebeleid. Meer bij ROB / VNG
Praat mee