word studentlid

— donderdag 12 november 2020, 16:33 | 0 reacties, praat mee

Adviezen over lokale media: wijzig financiering, meer samenwerking en maak duidelijke afspraken

Adviezen over lokale media: wijzig financiering, meer samenwerking en maak duidelijke afspraken

Vandaag zijn er twee rapporten uitgebracht over lokale journalistiek. In het advies 'Lokale media, niet te missen', van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Raad voor Cultuur (RvC) aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), wordt gepleit voor het maken van duidelijkere afspraken over bereik en kwaliteit met de lokale en regionale media. "Op deze manier kan gemonitord worden in hoeverre lokale media de functies uitoefenen die van hen worden verwacht. Het niet nakomen van deze afspraken moet gevolgen hebben voor het krijgen dan wel behouden van de aanwijzing tot publieke omroep en daarmee voor de financiering." Controle zou mogelijk kunnen gebeuren door het Commissariaat voor de Media en de provincie.

Over de financiering van lokale en regionale media is het advies ook duidelijk: dat moet beter. “De basisfinanciering van lokale omroepen moet meer dan verdriedubbeld worden, van gemiddeld 0,64 euro per inwoner naar 2,- euro per inwoner. Het totale budget komt daarmee op 31,5 miljoen euro.” Zo zijn lokale omroepen volgens de ROB en de RvC - mits ze samenwerken - in staat om een professionele journalistieke organisatie neer te zetten. In totaal kosten die plannen nu 36 miljoen euro extra, zegt Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur. 

De adviesraden pleitten, net als vorig jaar, voor het verleggen van de financiering van het gemeentefonds naar de mediabegroting. Ook willen ze dat er een landelijk dekkend mediafonds komt waaruit lokale en regionale media projecten kunnen financieren. Dat fonds moet openstaan voor zowel publieke als private partijen.

Derde belangrijke punt volgens de adviesraden is samenwerking. Gemeentes en provincies moeten samenwerking tussen lokale en regionale omroepen en ook tussen lokale omroepen onderling stimuleren.

Daar is het expertiseteam van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ook mee eens. Daarnaast stelt het expertiseteam, met daarin ook vertegenwoordigers van de journalistiek, dat gemeentebesturen zich meer moeten inspannen om de onafhankelijke journalistiek in de eigen gemeente te ondersteunen. Daarnaast kunnen gemeenten wat betreft financiering ook meer doen dan wat wettelijk is afgesproken. “Bijvoorbeeld door de lokale journalistiek betaalde opdrachten te geven. Daarbij valt te denken aan het verslag doen van raadsvergaderingen of het in opdracht van de gemeente produceren van video’s.” Ook moeten gemeenten een duidelijk onderscheid maken tussen het mediabeleid en het eigen communicatiebeleid. Meer bij ROB / VNG

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.