NLPO blij met advies rond lokale publieke omroepen, maar ziet ook risico’s

De Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO) kan zich vinden in de gisteren gepresenteerde adviezen van de Raad voor Cultuur en de Raad voor het Openbaar Bestuur omtrent financiering en keuzevrijheid voor lokale publieke omroepen. Een van de suggesties komt wel met risico's, vindt NPLO-directeur Marc Visch.
Nu is wettelijk bepaald dat lokale publieke omroepen op alle kanalen (radio, televisie en online) actief moeten zijn. Volgens de Raden kunnen omroepen beter hun gewenste kanalen bepalen. Visch meent dat het risico bestaat dat “van lokale omroepen automatisch verwacht wordt dat zij alleen nog van goedkopere (online) kanalen gebruik maken. Dat lijkt ons een verkeerde invulling van het advies.”
Visch vervolgt: “De Raden onderstrepen het maatschappelijke belang van een goede en gezonde lokale omroep en de ontwikkeling van de streekomroepen. Onze sector is de afgelopen 20 jaar gemarginaliseerd en omroepen zijn opgezadeld met een onmogelijke taak. De NLPO heeft de afgelopen jaren veel plannen ontwikkeld om het tij te keren. Het is ontzettend goed om de belangrijkste onderdelen van die plannen nu ook terug te lezen in dit advies.”
De NLPO vindt dat de kwaliteit en het bereik voorop moeten staan. Het advies - dat erkent alle 355 publieke lokale omroepen het moeten doen met het gemiddeld budget van één regionale publieke omroep - lijkt volgens Visch lokale publieke omroepen naar de goedkoopste kanalen te verwijzen.
Visch zegt dat aangesloten omroepen door geldgebrek nu al niet te kunnen meedoen bij essentiële maar dure ontwikkelingen als digitale radio-uitzendingen via DAB+.
Het kabinet moet volgens Visch de verschillende rollen en functies van de publieke omroep erkenen: op lokaal regionaal en landelijk niveau. “De lokale omroepen staan in dienst van de kwaliteit van het gesprek van alledag in de gemeenten en de kernen over kwesties, problemen en kansen dichtbij de burger”, stelt Visch.
Landelijke en regionale omroepen staan verder af van lokale maatschappelijke en culturele ontwikkelingen, politieke trends en economische kwesties, aldus Visch. De verschillende niveaus verdienen in de uitwerking nadere nuancering en uitwerking, meent Visch. Zo is volgens de NLPO op ieder niveau optimale kwaliteit te bereiken.
Praat mee