— woensdag 13 oktober 2021, 13:31 | 4 reacties, praat mee

AD-verslaggever Hans Nijenhuis en fotograaf Marco De Swart opgepakt bij demonstratie

AD-verslaggever Hans Nijenhuis tijdens zijn aanhouding. - © Regio 15 / René Hendriks

Hans Nijenhuis, voormalig hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en huidig klimaatjournalist, is woensdag opgepakt door de politie. Nijenhuis was voor een reportage op pad met actiegroep Extinction Rebellion. Ook fotojournalist Marco De Swart, die met Nijenhuis mee op pad was, werd aangehouden. Beiden waren na korte tijd weer op vrije voeten.

Extinction Rebellion wilde woensdag de Utrechtsebaan in Den Haag blokkeren met stilstaande voertuigen. De politie hield daarop meerdere voertuigen aan op de Donau in Den Haag. In totaal bevonden zich 25 personen in de voertuigen. “Wij vermoeden dat zij van plan waren de Utrechtsebaan te blokkeren”, aldus de politie op Twitter. “Omdat dit gevaarlijke situaties kon opleveren, zijn zij aangehouden voor voorbereidingsplannen.”

De politie bevestigt dat twee van de aangehouden personen “zich uitgeven als journalist”. Een van die personen is Nijenhuis, bevestigt het Algemeen Dagblad, dat ook foto’s publiceert van de aanhouding.

Milen van Boldrik, secretaris NVF, ViP en Plus bij de NVJ, stelt dat er tevens een fotojournalist is aangehouden. Bij navraag blijkt het te gaan om fotojournalist Marco De Swart. Hij kreeg te horen dat hij mee moest naar het bureau, waar zijn identiteit gecontroleerd zou worden. “Dit is niet zoals het moet gaan. Journalisten - in uitoefening van hun werk -  moeten ter plekke geïdentificeerd kunnen worden door middel van hun perskaart en id-kaart. Het is niet de bedoeling dat zij eerst meegenomen worden en hele poos later weer ‘vrij’ zijn.”

De Swart stelt desgevraagd tegenover Villamedia dat hij overweegt een klacht in te gaan dienen. “Ik had mijn perskaart gewoon bij en heb die laten zien. Toen kreeg ik te horen dat ik, na overleg met de Officier van Justitie, toch mee moest naar het bureau zodat ze mijn identiteit konden controleren. Daardoor heb ik de foto’s die ik wilde maken niet kunnen maken. Het gaat me niet om een schadevergoeding, het gaat me erom dat journalisten en fotografen hun werk moeten kunnen doen.”

Extinction Rebellion voert al enkele dagen actie in en rondom Den Haag. Sinds begin deze week veroorzaken de actievoerders verkeershinder, om aandacht te vragen voor het klimaat. Daar wil de groep mee doorgaan tot en met 18 oktober. Eerder deze week werd ook Volkskrant-journalist Mac van Dinther aangehouden bij de demonstraties. Volgens een aanwezige agent zou hij hem hebben beledigd. Het OM liet woensdag weten dat de aanhouding rechtmatig was, maar dat Van Dinther niet wordt vervolgd.

Praat mee

4 reacties

roel dijkstra, 13 oktober 2021, 15:32

Alweer in Den Haag. Minister Grapperhaus , wanneer komt er eens een einde aan de tekortkomingen in kennis en dus opleiding bij de politie, en in die geval ook bij het OM !! Dit is journalistje pesten of domweg grondwettelijk verboden censuur. Of gebeurden er dingen die het daglicht niet konden verdragen ??

Leon van den Berg, 14 oktober 2021, 12:27

Tja het incapabel zijn van de politie straalt er helaas vanaf. Een journalist moet gewoon zijn/haar werk kunnen doen en een perskaart is ruim voldoende om een identiteit vast te stellen, zeker als er daarnaast nog een ID-kaart wordt getoond. Dat vaststellen is de taak van de politie, maar dat kan dus echt ter plekke. Dit riekt inderdaad naar ongeoorloofd handelen. zelfs misschien welk censuur.

J.C. Roodenburg, 14 oktober 2021, 18:55

Vroeger gedroegen zich journalisten normaal. Als burgers… Justitie doet ook maar gewoon zjn werk. Van Dinther maakt het wel erg bont! Journalisten moeten zich normaal gedragen. Ze zijn echt niet een bijzonder soort.

OudRotterdamse_Spionneur, 14 oktober 2021, 19:25

Ik heb een vraag aan J.C. Roodenburg: Hoe ‘normaal’ moet een journalist zich gedragen, om niet ‘strafbaar’ te zijn?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.