— dinsdag 12 oktober 2021, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant-journalist opgepakt bij klimaatprotest

Klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion worden aangehouden voor het blokkeren van het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Volkskrant-journalist Mac van Dinther is maandag in Den Haag enkele uren door de politie vastgehouden op verdenking van 'belemmering en belediging'. Hij was daar om verslag te doen van een klimaatprotest van Extinction Rebellion, dat door de politie werd afgebroken. Laatste wijziging: 12 oktober 2021, 16:00

Van Dinther heeft van 15.00 tot 19.00 uur vastgezeten. Hoewel hij weer op vrije voeten is, wordt hij nog wel verdacht van het beledigen van een politieagent.

Hij vertelt bij zijn werkgever telefonisch dat hij rond drie uur ‘s middags een afzetlint passeerde om een arrestatie van een vastgetekende demonstrant te aanschouwen. Tweemaal werd hem gevraagd zich te identificeren en tweemaal mocht hij doorlopen, met een politieperskaart om zijn nek.

Toen Van Dinther op korte afstand van de demonstrant was, wilde een derde agent niet geloven dat hij journalist was, ondanks de perskaart. De politieagent zei: ‘iedereen kan wel zeggen dat hij journalist is’. Toen die hem maande aan de kant te gaan, zei Van Dinther “doe niet zo kinderachtig”. Hierop werd hij door de agent met geweld tegen een politiebusje aangeduwd en gearresteerd. “Ik was behoorlijk verbouwereerd.”

Van Dinther heeft vanaf het politiebureau nog een onafgemaakte tweet geplaatst. Zijn leidinggevende Eelco Meuleman vermoedt dat de telefoon daarna “uit zijn handen is getrokken”.

De Volkskrant en de Nederlandse Vereniging van Journalisten vragen om opheldering. “We maken ons grote zorgen over de hardheid waarmee de politie tegen onze journalist heeft opgetreden”, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. “Een journalist is vier uur lang van zijn vrijheid beroofd en kon zijn werk niet doen. Dat is buitengewoon ernstig. Het kabinet heeft meermaals gezegd dat het zich zorgen maakt om de veiligheid van journalisten. Dat is niet geloofwaardig als de politie journalisten tegelijkertijd zo makkelijk oppakt. We rekenen erop dat de aanklacht zo snel mogelijk wordt ingetrokken.”

Bij de protestblokkades van Extinction Rebellion in Den Haag heeft de politie ruim zestig actievoerders gearresteerd. Meer bij NU.nl / NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.