— woensdag 13 oktober 2021, 09:23 | 0 reacties, praat mee

OM vervolgt Volkskrant-journalist Van Dinther niet; aanhouding ‘rechtmatig’

Den Haag, afgelopen maandag. Politie voert een activist van Extinction Rebellion af. | Bart Maat / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt geen verdere stappen tegen Volkskrant-journalist Mac van Dinther, die afgelopen maandag werd opgepakt tijdens een demonstratie van klimaatactivisten in Den Haag. Zijn aanhouding was rechtmatig, aldus het OM, maar dat krijgt geen juridisch vervolg.

Een agent stelde maandag dat Van Dinther hem had beledigd en weigerde mee te werken. Hij werd daar op opgepakt en met geweld in een arrestantenwagen gezet. Een tweet werd op dramatische wijze afgebroken, toen zijn telefoon werd afgenomen.

Van Dinther schreef voor de Volkskrant een reconstructie van de gebeurtenissen. Er werd door de politie wisselend op zijn aanwezigheid gereageerd: één agent adviseerde hem zijn politieperskaart goed zichtbaar te dragen. Een ander negeerde Van Dinthers politieperskaart en zou na “een ongemakkelijke woordenwisseling” Van Dinther opzij hebben geduwd en in zijn beeld zijn gaan staan.

Van Dinther noemde dat kinderachtig, waarop hij werd aangehouden. Hij zat uiteindelijk enkele uren vast.

Het OM zegt dat belediging, zoals de agent claimt, niet kan worden bewezen. Officier van Justitie Lodewijk van Zwieten heeft de Volkskrant telefonisch laten weten dat de aanhouding rechtmatig was, omdat Van Dinther wel het politiewerk zou hebben belemmerd. Vervolging van de journalist voegt volgens Van Zwieten niets toe aan de zaak.

Hij erkent dat het conflict beter afgehandeld had moeten worden. “Het is belangrijk dat journalisten hun werk kunnen doen, in goede verstandhouding met de politie”, aldus Van Zwieten - die een uitnodiging van de Haagse politie aan Van Dinther overbracht voor een gesprek met een kopje koffie. Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.