— vrijdag 22 december 2017, 13:50 | 0 reacties, praat mee

Bakkers willen betere argumentatie bij oliebollentest AD

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Foto: ANP / Sander Koning

UPDATE Bakkers hopen dat de jaarlijkse oliebollentest van het AD in de toekomst beter gefundeerd wordt en meer opbouwende kritiek bevat. In de uitzending van Jinek van donderdagavond kwam naar voren dat het AD de cijfers van de test, uitgevoerd door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO), aanpast. AD-hoofdredacteur Nijenhuis was in de uitzending om uitleg te geven, maar het gesprek verliep niet zo prettig. Laatste wijziging: 22 december 2017, 16:39

Volgens de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) doen zo’n honderdzestig bakkers jaarlijks mee aan de oliebollentest van het AD. Daarvan zijn er zestig ambachtelijke brood- of banketbakkers die ook door de organisatie vertegenwoordigd worden.

“Als je meedoet aan een wedstrijd, dan moet je ook het risico accepteren dat je kunt verliezen”, zegt Sandra Wewer, woordvoerder van de NBOV. Maar het zou wel fijn zijn als de kritiek meer opbouwend en objectief is. Ondernemers moeten er iets van kunnen leren.”

Aanpassen gegevens
De recensies van de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad worden niet door het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) geschreven, maar door redacteuren van de krant zelf. Daarnaast past de krant de cijfers die kramen krijgen van het CSO, dat het onderzoek uitvoert, regelmatig aan. Waar de CSO nooit lager geeft dan een 3 en nooit hoger dan een 8,5, worden kramen in de krant gestraft of beloond met lagere of hogere cijfers.

Dat kwam donderdag aan het licht tijdens de uitzending van Jinek. Het praatprogramma had twee eigenaren van oliebollenkramen aan tafel, samen met AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis. Die gaf aan zich van geen kwaad bewust te zijn. “Ik moet je bekennen dat dit nieuw voor mij is hoor”, aldus Nijenhuis. “Ik zit hier van: hoe zit dit precies?”

Kritiek
Houders van oliebollenkramen klagen al langer over de negatieve recensies in het AD. Teksten als “zou zo een schoenzool smaken?” komen bij de bakkers hard aan. Zeker nu blijkt dat ze geschreven worden door redacteuren die de oliebollen alleen afhalen voor het testpanel, en die niet zelf proeven. “Zoiets zeg je toch niet? Bijna niemand in die test merkt er iets van, behalve als je laatste staat”, verzuchtten kraamhouders Jordy Bakker en zijn zus Bianca tijdens de uitzending. “Weet je hoeveel media-aandacht je dan krijgt, hoe belachelijk je wordt gemaakt door familie, vrienden en klanten?”

Nijenhuis kreeg op Twitter veel kritiek te verduren op zijn optreden bij Jinek, ook vanuit de eigen gelederen. Zeker nadat hij een sneer uitdeelde naar de oliebollenbakkers en zei: “Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet dat je laatste bent geëindigd.” Op Twitter gaf hij vrijdagochtend toe dat zijn optreden bij Jinek “een afgang” was. “Ik was niet goed geïnformeerd over onze testen en maakte uit irritatie een foute opmerking. Mijn excuses. Ik ga het rechtzetten.” In de test van dit jaar, waarvan de uitslag op 29 december wordt gepubliceerd, zullen volgens Nijenhuis geen cijfers onder de 3 meer worden gegeven. Hij beloofde tijdens Jinek ook dat er “niemand meer wordt afgezeken”.

Op de radio maakte Nijenhuis vanmorgen excuses en kondigde aan een bloemetje te sturen naar de mensen die hij beledigde.

Ophef
Het is niet de eerste keer dit jaar dat er ophef is over een van de tests van het AD. Eerder kwam ook de haringtest onder vuur te liggen, nadat een van de juryleden een vermeend belang had in de uitslag van de test. Nijenhuis ontkende dat, maar gaf wel aan de test aan te gaan passen. “We hebben de schijn tegen, en daar wil ik vanaf”, zei Nijenhuis begin deze maand. “Hoewel ik achter de integriteit van onze test sta, wil ik kijken wat we met deze kritiek kunnen doen.” Meer bij de NOS / NU.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.