word studentlid

— donderdag 29 februari 2024, 14:17 | 0 reacties, praat mee

AD mag eerder verboden artikel op basis van opnames Peter R. de Vries wel publiceren

AD mag eerder verboden artikel op basis van opnames Peter R. de Vries wel publiceren
Yelle Tieleman van het AD is hoofdrolspeler in een van de meest opmerkelijke persrechtszaken uit de recente geschiedenis. De voorzieningenrechter blokkeerde een artikel van Tieleman over de ‘Peter R. de Vries-tapes’. - © TRIK

Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 15:46

Het concept van het artikel waar het over gaat, was voor wederhoor voorgelegd.

De publicatie van het AD zou volgens Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, zijn veiligheid in gevaar brengen. Hij spande daarop samen met de Orde van Advocaten een kort geding aan tegen de krant om een verhaal tegen te houden. De rechtbank gaf De Vries vorige maand in een uitzonderlijke en verstrekkende uitspraak gelijk.

Lees ook: Reacties: Opheffen van het publicatieverbod voor AD is een ‘klinkende overwinning’

‘Muilkorven’
De advocaat van het AD noemde het publicatieverbod van de rechtbank eerder een “poging de Nederlandse pers te muilkorven”. Het AD ging in hoger beroep.

In dit hoger beroep werd duidelijk dat het artikel over BNNVARA-presentator Khalid Kasem zou gaan. Kasem runde eerder met vader en zoon De Vries een advocatenkantoor.

Lees ook: Misdaadverslaggever Yelle Tieleman van AD -  ‘De hashtag #persbreidel lijkt me terecht’

‘Beter goed dan snel’
AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma laat na de uitspraak van donderdag weten dat de krant het desbetreffende artikel waarschijnlijk niet meer deze week zal publiceren: ‘Beter goed dan snel’, wordt ze door rechtbankverslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf) op X geciteerd.

Waar het artikel specifiek over gaat is bij het grote publiek niet bekend.

Het hof oordeelt alleen dat het AD niet mag publiceren over één onderdeel van gesprekken die Peter R. de Vries vermoedelijk heimelijk opnam, namelijk de naam en de tot de persoon te herleiden gegevens van iemand die Kasem heeft benaderd over informatie uit een strafdossier.

Bekijk meer van

Algemeen Dagblad

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.