Jodal

— dinsdag 1 december 2020, 09:09 | 0 reacties, praat mee

ACM geeft goedkeuring aan overname van NDC mediagroep door Mediahuis

NDC Mediagroep - © Anton Kappers - Thomasson / ANP

Het Belgische Mediahuis mag NDC mediagroep (NDC) overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Laatste wijziging: 3 december 2020, 08:21

Er blijft volgens de toezichthouder na de overname voldoende concurrentie over in het medialandschap. “NDC is een relatief kleine speler op de dagbladenmarkt. De overname heeft geen gevolgen voor lezers en zal geen negatieve gevolgen hebben op de prijs, kwaliteit en innovatie in de sector”, verklaart de ACM.

NDC mediagroep is uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad, het Dagblad van het Noorden en tientallen huis-aan-huisbladen en nieuwsbladen. In totaal zijn er zestig merken, deels digitaal. Het bedrijf is nu nog in handen van FB Oranjewoud en Je Maintaindrai Fonds.

Mediahuis heeft titels als NRC Handelsblad, De Standaard, de Telegraaf, Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad en Haarlems Dagblad. Het aantal dagbladtitels van Mediahuis komt met de jongste aankoop op bijna 25.

De ACM heeft onderzocht of de overname van NDC door Mediahuis gevolgen heeft voor de keuze van lezers voor dagbladen en de mogelijkheden voor adverteerders. “Dat blijkt niet het geval. Voor lezers van de regionale dagbladen van NDC verandert weinig. De dagbladen van Mediahuis en NDC concurreren nauwelijks met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat regionale radio en televisie (en de daarbij behorende websites) en regionale nieuwswebsites een belangrijkere concurrent zijn dan de landelijke dagbladen van Mediahuis en DPG (o.a. De Volkskrant en het AD).”

“Ook op de advertentiemarkt blijft er voldoende concurrentie. Partijen hebben toegezegd de bezorging van ochtendbladen van andere dagbladuitgevers zonder eigen distributienetwerk te (blijven) uitvoeren tegen redelijke tarieven.” Meer bij Leeuwarder Courant

Lees ook:
De laatste Nederlandse kranten over hun zelfstandigheid (29 september 2020)
Mediahuis neemt NDC Mediagroep over (14 september 2020)
Overname van NDC Mediagroep: Geen donkere wolken in het noorden (25 september 2020)

Bekijk meer van

NDC mediagroep Mediahuis

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.