— dinsdag 29 september 2020, 09:21 | 0 reacties, praat mee

De laatste Nederlandse kranten over hun zelfstandigheid

De drukkerij van het Financieele Dagblad - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

Met de overname van NDC mediagroep door het Vlaamse Mediahuis zijn bijna alle Nederlandse dagbladen in Belgische handen. Nog vier dagbladen zijn niet in buitenlandse handen: Het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad, Reformatorisch Dagblad en de Barneveldse Krant. De hoofdredacteuren van de eerste driedagbladen maken zich geen zorgen over hun zelfstandigheid.

Al zegt Perry Feenstra, sinds deze maand hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad, wel met zorgen naar de overnames van DPG en Mediahuis te kijken: “Er is toch te veel consolidatie in de markt. Al is de redactionele zelfstandigheid gelukkig wel genoeg gewaarborgd bij de Belgen.”

De hoofdredacteuren van het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad, zijn echter in het Friesch Dagblad eensgezind over hun toekomst. Dat komt onder andere omdat ze een duidelijk eigen profiel hebben.

Ook zijn ze niet bang om samenwerking te zoeken. Samenwerking zoeken is volgens Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, noodzakelijk om als kleine krant overeind te kunnen blijven. ,“Ga niet alles zelf doen. Juist door samenwerken met anderen kunnen we onze zelfstandigheid behouden.” En er is nog een les: “Gebruik je tijd alleen voor christelijke journalistiek. Ga geen flessen wijn verkopen. De inhoud moet verkopen.”

Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, zegt regelmatig de vraag te krijgen of zijn krant niet moet gaan samenwerken met het Nederlands Dagblad. “Ik zeg dan altijd dat het beter is voor beiden dat we zelfstandig zijn, maar dat we elkaar helpen waar het nodig is. Bijvoorbeeld bij advertentiewerving of inkopen van systemen. Redactioneel zie ik het belang om ons profiel scherp te houden.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.