word actief nvj klein

— dinsdag 25 januari 2022, 10:45 | 0 reacties, praat mee

Britse parlementsleden: haast maken met anti-SLAPP-wetgeving

Onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr op weg naar de rechtbank, voor de derde zittingsdag van de smaadzaak, aangebracht door zakenman Arron Banks. | Tayfun Salci / Zuma Press

Britse parlementsleden, afkomstig van diverse partijen, zeggen samen te willen optrekken om media en journalisten beter te beschermen. Volgens hen is het vervolgen van journalisten voor bepaalde Britse advocatenkantoren een lucratieve bron van inkomsten geworden, dankzij breed in te zetten smaadwetgeving in Groot-Brittannië. Laatste wijziging: 25 januari 2022, 15:49

De reputatie van de Britse smaadwetgeving is zelfs zo berucht dat miljardairs, oligarchen, autocratische regimes en bedrijven specifiek in Groot-Brittannië zaken aanhangig maken, stellen de parlementsleden. De regering moet daarom met nieuwe wetgeving komen om aan die praktijk een einde aan te maken, vinden ze.

Het gaat daarbij om zogeheten rechtszaken die enkel zijn bedoeld om media of individuele journalisten te intimideren of te bedreigen met - voor hen - onbetaalbaar hoge juridische kosten door slepende rechtszaken. Die praktijk staat bekend als SLAPP, een afkorting voor Strategic Lawsuits Against Public Participation.

In Groot-Brittannië bestaat geen wetgeving om SLAPP-zaken te voorkomen. In Europa wordt nagedacht over wetgeving die SLAPPs moet ontmoedigen.

Er is een petitie, al ruim 166 duizend keer ondertekend, die de Europese Commissie maant haast te maken met tastbare anti-SLAPP-wetgeving. De initiatiefnemers stellen dat goede anti-SLAPP-wetgeving in Europa als inspiratie kan dienen voor landen wereldwijd.

Een van de betrokken Britse parlementsleden zegt dat Londense advocatenfirma’s zaken aannemen zonder zich ook maar te bekommeren over de effecten. Een ander hekelt de wereld van ‘huisnijverheid’ in de advocatuur die is ontstaan rond enkel dit type rechtszaken.

De impact op individuele journalisten van zo’n SLAPP-zaak is groot. Onderzoeksjournalist Carole Cadwalladr (Guardian/Observer) is aangeklaagd door een Britse pro-Brexit zakenman Arron Banks, die stelt dat Cadwalladr hem smadelijk heeft bejegend door tijdens een zogeheten TED-talk zijn banden met de Russische overheid ter sprake te brengen.

De zakenman deed de grootste donatie uit de Britse politieke geschiedenis aan de Leave-campagne. Cadwalladr stelde dat de zakenman in kwestie niet open was geweest over zijn banden met de Russen. Ze zegt nooit te hebben gezegd dat het geld voor de Brexit-groep uit Rusland kwam, wel dat Banks in regelmatig contact stond met de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië.

Cadwalladr werd door Banks persoonlijk aangeklaagd. TED, het platform waar ze de vermeend smadelijke uitspraak deed, noch een van de andere media waarvoor ze werkt worden in de rechtzaak genoemd. Een eventuele veroordeling zou haar financieel ruïneren.

De zaak tegen Cadwalladr loopt momenteel. Ze zegt op Twitter de “vernederende rechtsgang” liever alleen door te maken, maar is toch blij met onverwachte opkomst en steun van collega’s:

Multi-miljonair Banks heeft Cadwalladr de laatste twee jaar regelmatig belachelijk gemaakt, door haar hysterisch en onprofessioneel te noemen. De journalist zegt dat haar mentale gezondheid er onder geleden heeft.

Cadwalladr spreekt haar bewondering uit voor Maria Ressa, die zich in de Filipijnen tegen meerdere smaadzaken tegelijk moet verweren. Griekenland-correspondent Ingeborg Beugel beschreef in haar recente interview met Villamedia de impact van rechtszaken en georkestreerde intimidatie op sociale media.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.