banner festival 23

— maandag 19 december 2022, 10:37 | 0 reacties, praat mee

Zweeds hooggerechtshof blokkeert uitlevering van journalist aan Turkije

© Jonathan Nackstrand / AFP

Het hooggerechtshof in Zweden heeft een uitlevering van journalist Bülent Kenes aan Turkije geblokkeerd, meldt de Zweedse publieke omroep SVT maandagochtend. Laatste wijziging: 19 december 2022, 10:54

Volgens het hooggerechtshof zouden er ‘meerdere belemmeringen’ zijn bij de uitlevering, omdat de vermeende strafbare feiten waaraan Kenes zich volgens de Turkse rechter schuldig aan zou hebben gemaakt niet strafbaar zijn in Zweden. In Turkije wordt Kenes vervolgd omdat hij onderdeel zou zijn van de couppoging in 2016. Ook zou hij lid zijn van de Gülenbeweging, die in de ogen van de Turkse regering een ‘terroristische organisatie’ is die onderdeel zou zijn van de coup. In Turkije is de Gülenbeweging verboden, de leider ervan woont al jaren in de VS.

Kenes is tevens hoofdredacteur van de Engelstalige versie van ‘Zaman’, een krant die in Turkije op last van de overheid in 2016 werd gesloten omdat de krant zou ijveren voor het stichten van een ‘parallelle staat’. Redacteuren van de krant zijn Turkije ontvlucht nadat de krant werd gesloten. Kenes zat enige tijd in een Turkse politiecel voordat hij Turkije ontvluchtte en in Zweden terecht kwam. Een rechtbank in Turkije gaf Kenes een celstraf van 15 maanden omdat hij de Turkse president Erdogan in een tweet ‘beledigd’ zou hebben.

Tegenover de SVT zegt Kenes blij te zijn met de uitspraak van het hooggerechtshof, maar dat hij al rekening hield met de uitspraak. In een eerder interview noemde Kenes de Turkse president Erdogan onder meer een ‘terrorist’. Toen Zweden onlangs het lidmaatschap van de NAVO aanvroeg, eiste NAVO-land Turkije dat Zweden alle vermeende ‘terroristen’ die woonachtig zijn in Zweden uit te leveren aan Turkije in ruil voor instemming met de aanvraag van het NAVO-lidmaatschap. De Turkse regering vroeg daarbij specifiek om de uitlevering van Kenes.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.