word studentlid

— donderdag 1 oktober 2020, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Zweden: mannen vallen in ballingschap levende journalist aan

Zweden: mannen vallen in ballingschap levende journalist aan
Voor journalisten uitwijken naar een ander land biedt geen garanties voor ongestoord leven en werken | AFP

In Zweden is een in ballingschap levende Turkse journalist aangevallen door drie onbekend gebleven mannen. Abdullah Bozkurt werd vorige week net buiten zijn woning in Stockholm aangevallen, naar de grond gewerkt en minutenlang geschopt. Hij moest zich laten behandelen in een ziekenhuis. Laatste wijziging: 1 oktober 2020, 08:31

Bozkurt heeft aangifte gedaan en de Zweedse politie doet onderzoek. Er zouden inmiddels ook enkele ooggetuigen zijn achterhaald, meldt Bozkurt aan persvrijheidsorganisatie CPJ.

De mannen stonden een dag eerder al buiten Bozkurts woning en riepen dat dat de journalist naar buiten moest komen “om even te praten”. Bozkurt heeft de groep toen gefilmd; de video is overgedragen aan de Zweedse politie.

Volgens de CPJ roept de Zweedse autoriteiten op zich in te spannen om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. “Bozkurt en andere journalisten in ballingschap moeten kunnen werken zonder voor hun leven te vrezen”, aldus de CPJ.

Eerder dit jaar werd de Tsjetsjeense blogger Tumso Abdurakhmanov in Zweden thuis aangevallen met een hamer; hij wist de aanvaller zelf uit te schakelen, maar vanwege het geweld en het gebruikte wapen was dat volgens Abdurakhmanov bedoeld als moordaanslag.

Bekijk meer van

Zweden Turkije CPJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.