— donderdag 1 oktober 2020, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Zweden: mannen vallen in ballingschap levende journalist aan

Voor journalisten uitwijken naar een ander land biedt geen garanties voor ongestoord leven en werken | AFP

In Zweden is een in ballingschap levende Turkse journalist aangevallen door drie onbekend gebleven mannen. Abdullah Bozkurt werd vorige week net buiten zijn woning in Stockholm aangevallen, naar de grond gewerkt en minutenlang geschopt. Hij moest zich laten behandelen in een ziekenhuis.

Bozkurt heeft aangifte gedaan en de Zweedse politie doet onderzoek. Er zouden inmiddels ook enkele ooggetuigen zijn achterhaald, meldt Bozkurt aan persvrijheidsorganisatie CPJ.

De mannen stonden een dag eerder al buiten Bozkurts woning en riepen dat dat de journalist naar buiten moest komen “om even te praten”. Bozkurt heeft de groep toen gefilmd; de video is overgedragen aan de Zweedse politie.

Volgens de CPJ roept de Zweedse autoriteiten op zich in te spannen om dergelijke aanvallen in de toekomst te voorkomen. “Bozkurt en andere journalisten in ballingschap moeten kunnen werken zonder voor hun leven te vrezen”, aldus de CPJ.

Eerder dit jaar werd de Tsjetsjeense blogger Tumso Abdurakhmanov in Zweden thuis aangevallen met een hamer; hij wist de aanvaller zelf uit te schakelen, maar vanwege het geweld en het gebruikte wapen was dat volgens Abdurakhmanov bedoeld als moordaanslag.

Bekijk meer van

Zweden Turkije CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.