— maandag 3 juni 2013, 09:11

Media aan leiband bij Turkse protesten

Bij de protesten in Turkije van de afgelopen dagen, waar onvrede over een bouwproject op de plek van een populair park omsloeg in demonstraties tegen de autoritaire regeerstijl van premier Recep Tayyip Erdogan, zijn zowel de journalistiek als journalisten slachtoffer geworden. De inzet van waterkanonnen, traangas en in sommige gevallen extreem politiegeweld maakten dat verslaggevers net als veel demonstranten gewond raakten. Opvallend is hoe de de Turkse televisie - niet enkel staatszenders - de protesten vrijwel negeerden. In dit overzicht van foto's staat een tekenend overzicht van de niets-aan-de-hand-programmering op de meeste zenders. Bij gebrek aan nieuws via de reguliere media speelde Twitter een belangrijke rol om Turken te informeren. Erdogan, die de beschuldigingen van een dictatoriaal trekje van zich wierp, noemde alle sociale media leugenachtig en "een bedreiging voor de samenleving", bericht de Washington Post. Laatste wijziging: 15 augustus 2013, 15:11

Een andere inwoner van Instanboel zette CNN Turkije en CNN Internationaal tegelijk op: in een schrijnend contrast toonde enkel de internationale editie protesten. Volgens 360 Magazine werden internetwebcams van diverse locaties in de stad uitgezet om politiegeweld te verhullen.

Dat de staatsmedia en zenders afgelopen weekend hebben weggekeken bij de demonstraties, heeft nieuwssite Zaman ertoe gebracht het contract met staatspersbureau Anadolu te verbreken, meldt Zaman-journalist Mahir Zeynalov op Twitter.

Bekijk meer van

Turkije CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.