word studentlid

— dinsdag 20 februari 2024, 12:34 | 0 reacties, praat mee

Zieke Assange niet bij zitting over zijn uitlevering

Zieke Assange niet bij zitting over zijn uitlevering
Demonstranten eisen vrijlating van Assange, die zich al tien jaar verweert tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. De oprichter van WikiLeaks is te ziek om de zitting van vandaag bij te wonen. | Alberto Pezzali / Associated Press

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is onwel en kan een beroepszaak over zijn uitlevering niet bijwonen. Dat heeft zijn advocaat laten weten in het Hoge Hof van Justitie in Londen. Laatste wijziging: 20 februari 2024, 13:14

Bij het gerechtshof verzamelden zich wel aanhangers van de bekende activist. Zij scandeerden “Maar één besluit: geen uitlevering”. Echtgenote Stella Assange sprak de menigte toe en zei dat de “wereld meekijkt”.

De Britse autoriteiten willen Assange uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van gelekte informatie op zijn klokkenluiderssite. De autoriteiten zeggen dat daarmee levens in gevaar zijn gebracht.

De 52-jarige Assange wil uitlevering voorkomen, maar heeft zijn juridische mogelijkheden bijna uitgeput. De zitting in Londen neemt naar verwachting twee dagen in beslag.

Echtgenote Stella waarschuwde onlangs dat het slecht gaat met haar echtgenoot, zowel fysiek als mentaal. Assange is al jaren geïsoleerd. Hij verschool zich eerst in de ambassade van Ecuador en zit sinds 2019 in de gevangenis.

De activist had WikiLeaks opgericht in 2006. De website kreeg in 2010 wereldwijd aandacht toen het videobeelden publiceerde van een Amerikaanse legerhelikopter die vuurde op een menigte in Bagdad.

De klokkenluiderssite bracht de VS ook in verlegenheid met andere publicaties. Zo verscheen een enorme hoeveel documenten online met gevoelige informatie over de conflicten in Afghanistan en Irak en diplomatieke communicatie.

WikiLeaks ontving veel documenten van de Amerikaanse militair Chelsea Manning. Die zat daar later zeven jaar voor in de gevangenis en kwam vroegtijdig vrij door toedoen van toenmalig president Barack Obama.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.