Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 31 oktober 2023, 15:00 | 0 reacties, praat mee

Zaak Amerikaanse kunstenaars versus AI-beeldmakers grotendeels geseponeerd

De makers achter AI-plaatjesmakers Stable Diffusion en Midjourney moesten zich verweren tegen klachten rond auteursrechtschending van drie Amerikaanse kunstenaars. | Lionel Bonaventure / AFP

Een rechter in Californië heeft een rechtszaak van drie kunstenaars tegen AI-bedrijven Stability en Midjourney geseponeerd. De rechter gooide de zaak niet volledig op slot, maar benadrukte het gebrek aan tastbaar bewijs in de aanklacht. Het legt bloot hoe lastig de nieuwe materie van generatieve AI en gesloten modellen ligt. Laatste wijziging: 31 oktober 2023, 15:28

Sarah Anderson, Kelly McKernan en Karla Ortiz stelden dat hun kunstwerken zijn gebruikt om het AI-model te trainen, vervalsingen van hun werk te maken en hen direct te beconcurreren.

Rechter William H. Orrick toont in zijn uitspraak (hier in pdf-formaat te lezen) wel sympathie voor de artiesten, maar zegt dat de aanklacht tegen Stability (het bedrijf achter plaatjesmaker Stable Diffusion) en Midjourney eenvoudig te weinig bewijs bevat. “De aanklacht is gebrekkig”, concludeert Orrick. Bij vrijwel elke puntsgewijze afwijzing noteert Orrick with leave to amend - een uitnodiging aan de drie kunstenaars om meer bewijs op tafel te leggen.

De artiesten zagen bijvoorbeeld afdoende bewijs voor meeliften op hun werk in het feit dat Stable Diffusion en Midjourney in hun instructies ook “in de stijl van” accepteren. De bedrijven liften zo commercieel mee op hun goede naam en artistieke roeping, aldus Anderson, McKernan en Ortiz. De rechter stelt dat de klagers nergens aantonen dat ze bij naam zijn gebruikt om diensten te promoten, noch dat het gebruik van hun namen bij het aanmaken van AI-beeld materiaal oplevert dat lijkt op bestaand werk.

Aangedragen bewijs dat geproduceerd AI-beeld op hun eigen werk lijkt is volgens de rechter juridisch gezien simpelweg onvoldoende. De klagers erkennen zelf dat het onmogelijk is om ter bewijs individuele trainingsbeelden uit Stable Diffusion en Midjourney te halen. Stability stelt dat geen van de beschuldigingen houdbaar zijn op basis van openbare informatie - daarvoor is toegang nodig tot informatie die het bedrijf nooit publiek heeft gedeeld.

Spagaat in bewijslast
Het is een spagaat in de bewijslast die in de uitspraak vaker voorkomt. Orrick: “Voorgaande rechtszaken, waarop de klagers baseren, onderstrepen dat mogelijk inbreukmakende afgeleide werken op zijn minst aantoonbaar moeten lijken op het originele werk of auteursrechtelijk beschermde elementen van dat werk moeten bevatten.”

Beelden die Stable Diffusion en Midjourney maken zijn onvoldoende terug te voeren op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Tegelijk is de rechter niet bereid om mogelijke auteursrechtschending uit te sluiten. Een verzoek van Stability om de beschuldiging van auteursrechtschending te seponeren werd door Orrick afgewezen.

Het is volgens de rechter op dit moment niet te bewijzen, maar dat betekent niet dat het niet is gebeurd.

Kunstenaar Kelly McKernan laat op Twitter/X weten dat de zaak doorgaat en ze de klachten, zoals door Orrick gesuggereerd, zullen uitbreiden. Ook zal er meer informatie over de werking van AI bekend worden, nu een van de klachten in een onderzoeksfase is beland. Dan kunnen in het Amerikaanse rechtssysteem meer documenten worden opgevraagd en mensen onder ede worden gehoord.

Anderson, McKernan en Ortiz hebben dertig dagen de tijd om de aanvullingen in te dienen.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.