training eu starters

— maandag 11 september 2023, 07:57 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissievoorzitter stelt voor een mondiaal adviesorgaan op te richten dat zich buigt over kunstmatige intelligentie (AI)

© ANP / Thomas Banneyer

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft voorgesteld om een mondiaal adviesorgaan op te richten dat zich buigt over de mogelijkheden maar ook gevaren van kunstmatige intelligentie (AI). De Duitse politica heeft een orgaan in gedachten dat vergelijkbaar is met het VN-klimaatpanel IPCC, zo legde ze zondag uit tegen het einde van de G20-top in India. Laatste wijziging: 11 september 2023, 08:01

“De cruciale vraag is hoe we een snel veranderende technologie kunnen benutten”, zei Von der Leyen. “Het is veelzeggend dat zelfs de makers en uitvinders van AI de politiek oproepen om regels te maken.”

De mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie zijn al langer onderwerp van debat. Zo wordt gevreesd dat technologie als de tekstgenerator ChatGPT of Googles software Bard kan worden gebruikt om nepinformatie te produceren en te verspreiden.

Veiligheidsnormen
In maart stelden verschillende vooraanstaande figuren uit de techwereld, zoals Tesla-baas Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak, een moratorium van minimaal zes maanden voor op de ontwikkeling van krachtige AI. Dit zou de industrie de tijd geven om veiligheidsnormen vast te stellen voor de ontwikkeling van AI en om mogelijke schade als gevolg van de risicovolste AI-technologieën te voorkomen.

Experts van het IPCC, dat Von der Leyen noemde als model voor een AI-orgaan, inventariseren elke vijf tot zeven jaar de stand van de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Voor veel landen, waaronder Nederland, vormen de IPCC-rapporten een belangrijke basis voor politieke beslissingen op het gebied van klimaatverandering.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.