banner cop

— vrijdag 19 april 2019, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Yelle Tieleman over zijn boek over de zaak-Anne Faber: ‘Ik wilde ook graag iets meegeven aan de lezer’

Yelle Tieleman. Foto: Shody Careman.

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun product. Deze keer Yelle Tieleman, verslaggever bij het Algemeen Dagblad, over zijn boek 'Hoe kon dit gebeuren?' over de zaak-Anne Faber. Het boek werd uitgegeven door HarperCollins.

Eigenlijk was het plan om een boek over een totaal ander onderwerp te schrijven. Al maanden had ik plannen om te schrijven over een salafistische moskee in Utrecht, omstreden vanwege contacten met dubieuze geldschieters die zijn gelinkt aan terreurgroepen. Maandenlang spitwerk had geleid tot diverse publicaties in het AD. Een boek was logisch geweest. Maar het kwam er niet van.

In juni 2018 nodigde de redacteur met wie ik had afgesproken een proefhoofdstuk te maken, mij uit voor een kop koffie, daags na een tv-optreden over de rechtszaak tegen Michael P., de moordenaar van Anne Faber. ‘Dat ging je goed af. Daar moet je een boek over schrijven.’

Een paar weken later lag een plan van aanpak op tafel, naast een boekcontract met mijn handtekening. De familie Faber liet via oom en woordvoerder Hans Faber al snel weten niet mee te willen werken. Dat was een tegenvaller, maar niet onoverkomelijk.

Al snel was namelijk duidelijk dat mijn boek vooral zou gaan over de jeugd van Michael P. en de opmaat naar zijn misdaden. Over de kliniek in Den Dolder, waar zo veel mis was en waar zo hard was gesaneerd in de jaren voor zijn komst. En over de lessen voor de toekomst – ik wilde ook graag iets meegeven aan de lezer.

Door de bronnen bij de kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef – en die ik door mijn werk voor het AD al had leren kennen - opnieuw te benaderen kwam ik steeds een stapje verder. Zij brachten me weer in contact met nieuwe bronnen, die nog dichter op de zaak zitten.

Ik benaderde advocaten, officieren van justitie, jeugdvrienden, voormalig klasgenoten, familieleden en vroeg hen te vertellen over hun ervaringen met Michael P. en de kliniek. Ik ploegde door een reeks juridische documenten, vonnissen, requisitoiren, rapporten en adviezen. Sommige bronnen beloofde ik anonimiteit, omdat zij bang waren voor represailles van de familie van P.

Het vinden van de juiste toon in het boek was het moeilijkste aspect. Hoe beschrijf je een afschuwelijke verkrachting, zonder te gedetailleerd te zijn en slachtoffers onnodig te kwetsen? Hoe reconstrueer je de fatale vrijdagavond waarop Anne verdween? Op een aantal prangende vragen kon ik geen antwoord geven, omdat er maar twee mensen over kunnen verklaren. Een van hen leeft niet meer.

Ik heb geprobeerd zo waardig mogelijk te schrijven over de gebeurtenissen – en de zaak aan te grijpen om ook de lessen voor de toekomst mee te geven aan de lezer. Want hoe is het mogelijk dat op een kliniek waar gevaarlijke mensen worden behandeld beknibbeld wordt? Hoe kunnen we de risico’s die er zijn met figuren als Michael P. zoveel mogelijk beperken? In Hoe kon dit gebeuren? komt het allemaal aan de orde.

Yelle Tieleman (1988) begon in 2013 als stagiair op de redactie van het AD Utrechts Nieuwsblad en ging daarna niet meer weg van de redactie aan het Vredenburg. In 2015 kwam hij in vaste dienst. De laatste jaren schreef hij over de georganiseerde misdaad in de regio Utrecht en deed hij verslag van grote zaken als de tramaanslag. In april verscheen het boek Hoe kon dit gebeuren? over de zaak Anne Faber bij uitgever Harper Collins. ISBN 9789402702552

Bekijk meer van

Yelle Tieleman De Schepping

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.