PersVeilig

— vrijdag 17 april 2020, 09:29 | 0 reacties, praat mee

World Press Foto naar Yasuyoshi Chiba

De winnende foto van Yasuyoshi Chiba. - © Foto: AFP / Yasuyoshi Chiba

De Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba heeft de World Press Photo gewonnen. Hij ontving de prijs voor zijn foto van een demonstrant in Soedan, die tijdens een protest een gedicht voorleest. De man werd daarbij belicht door mobiele telefoons van omstanders. Het militaire gezag in Soedan had de elektriciteit afgesloten.

Chiba maakte zijn foto – die de naam Straight Voice draagt – voor persbureau AFP. Het winnen van de prijs noemt hij in een reactie tegenover Nieuwsuur onwerkelijk, schrijft de NOS. “Ik ontving het nieuws samen met mijn familie, thuis. Dus ik vraag me nog steeds af of dit wel echt is.”

De World Press Photo wordt doorgaans uitgereikt tijdens een ceremonie in Amsterdam. Die uitreiking kon vanwege de coronacrisis dit jaar niet doorgaan. “In deze situatie kon ik niet naar Amsterdam komen voor de prijsuitreiking”, aldus de fotograaf.

Toen Chiba zijn winnende foto maakte wist hij niet dat zijn onderwerp op dat moment een gedicht voorlas. Dat hoorde hij van collega’s. “Ik versta geen Arabisch”, aldus Chiba. “Dat hij in zo’n situatie een gedicht voorleest, was voor mij echt een verrassing.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.