— woensdag 8 november 2017, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Woordvoerder recherche betreurt MH17-uitlatingen over Nieuwsuur

Thomas Aling, woordvoerder van de Dienst Landelijke Recherche, komt terug op een uitlating gedaan in een interview met Villamedia over het werk van Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma. 'Mijn reactie in het blad Villamedia te hard is geweest. (...) En (ik) had dit voorbeeld niet of anders gegeven met de kennis die ik nu heb', schrijft Aling in een reactie op de commotie over de berichtgeving. Laatste wijziging: 8 november 2017, 10:50

De reactie staat op de Facebook-pagina van Max van der Werff die onderzoek doet naar de toedracht rondom de MH17. Aling laat weten dat die reactie inderdaad van hem is.

Eind augustus plaatste Villamedia een interview met Wilbert Paulissen, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche. Het verhaal gaat over de relatie tussen de dienst en de media in de zaak van de MH17. 

Woordvoerder Thomas Aling, die bij het gesprek aanwezig is, vertelt dat Rudy Bouma van Nieuwsuur niet begreep dat Aling boos werd omdat Bouma menselijke resten in z’n koffer had meegenomen. Aling: ‘Bouma had echt gedacht dat wij hem met bloemen zouden ontvangen, hij had geen flauw benul van het effect bij de nabestaanden als je menselijke resten domweg in je koffer stopt.’

De uitspraak van Aling blijkt niet te kloppen. Nieuwsuur heeft nooit bericht over de kwestie en het staat ook niet vast dat het om menselijke resten gaat. Bouma heeft juist wel alle zorgvuldigheid betracht.

Reijer Zwaan, adjunct hoofdredacteur van Nieuwsuur op de website whathappenedtoflightmh17.com: ‘In het geval waar Aling aan refereert hebben wij na gedegen research besloten niet te publiceren. Het feit dat Aling nu de openbaarheid zoekt en die zorgvuldigheid zelf niet in acht neemt maakt dat niet anders. Verdere details geeft Nieuwsuur niet, uit respect voor de nabestaanden en omdat wij zelden bijzonderheden verstrekken uit ons productieproces, zeker als het niet tot publicatie is gekomen. De suggestie van Aling alsof Bouma maar wat deed en geen “flauw benul” had is onheus, een overheids woordvoerder onwaardig en curieus richting de nabestaanden die nu onnodig belast worden.’

Ook Aling erkent dat inmiddels: ‘Naar aanleiding van het verschenen artikel in Villamedia nam Rudy Bouma contact met mij op voor een gesprek. Ik kwam er tijdens dit gesprek achter dat er toch wel een sterke nuance ligt in deze casus en mijn reactie in het blad Villamedia te hard is geweest. Dat is spijtig. De zaak blijkt heel gecompliceerd te liggen, vooral vanwege de betrokkenheid van de nabestaanden. Het lijkt mij logisch dat ik hierop niet verder kan ingaan’.

De uitlatingen van Aling trokken veel aandacht bij nabestaanden en volgers van het dossier MH17.

Twee twee andere journalisten die door Wilbert Paulissen bij naam werden genoemd, reageerden ook verbolgen.

Freelance journalist Michel Spekkers via Twitter en op zijn weblog: ‘Onzin wat Paulissen zegt. Ik heb nooit proberen te ontsnappen van Schiphol’. Hij maakte juist een afspraak met de politie. ‘Als ik wat had willen smokkelen was ik toch niet via Schiphol gevlogen’.

En Jeroen Akkermans van RTL 4: ‘Normaal gesproken betreden journalisten geen plaats delict. Maar MH17 was niet normaal gesproken. Jammer dat Paulissen nabestaanden erbij haalt om zijn punt te maken’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.