— woensdag 30 september 2020, 08:54 | 0 reacties, praat mee

Woodward over achtergehouden Trump-scoop: wat kon ik anders?

Bob Woodward in gesprek met Axios-journalist Jonathan Swan | HBO Axios

In een interview met HBO's actualiteitenprogramma Axios heeft journalist Bob Woodward zich opnieuw verdedigd tegen kritiek dat hij, omwille van een nieuw boek, te lang heeft gewacht met het openbaren van schadelijke uitspraken van president Trump.

De Amerikaanse president vertelde Woodward afgelopen februari, in interviews voor het onlangs verschenen boek ‘Rage’, dat corona geen gewone griep was en veel gevaarlijker en dodelijker uitpakt. Publiekelijk deed Trump tot de zomer alsof er geen reden tot paniek was en organiseerde zelfs regelmatig massale bijeenkomsten.

Woodward stelde eerder dat het hem maanden kostte om Trumps uitspraken voldoende te onderbouwen met ander onderzoek. Het was volgens Woodward in februari nog volstrekt onduidelijk waar Trump zijn informatie vandaan haalde en of dat überhaupt wel waar was.

In het Axios-interview met Jonathan Swan -  die in augustus Trump zelf ook interviewde - herhaalt Woodward die onzekerheid over de eerste uitspraken van Trump.

“Ik heb een publieke verantwoordelijkheid als journalist. Als ik een gegronde waarschuwing kan geven dat één leven redt, dan doe ik dat”, zegt Woodward. “Trump kende de gevaren veel eerder en had maatregelen kunnen nemen”, aldus Woodward.

Swan vraagt Woodward of het moment begin maart, toen Trump aan Woodward opbiechtte de gevaren van corona te bagatelliseren om paniek te voorkomen, “niet een moment was waarop je dacht ‘dit moet ik delen’ - juist vanwege de mensen die echt naar hem luisteren? Had dat geen levens kunnen redden?”

“De wereld wist toen al dat het via de lucht werd verspreid en dat mensen die niet ziek zijn, toch anderen kunnen besmetten. Wat kon ik doen? Zeggen dat de president de gevaren met opzet laag inschat? We wísten al dat hij het gevaar bagatelliseerde”, aldus Woodward. Swan wijst erop dat aanhangers Trumps adviezen daadwerkelijk opvolgen en het onthullen van bewuste tegenstrijdige boodschappen had kunnen helpen.

“Tja, dan noemt hij mij fake media en jou fake media”, aldus Woodward. Het volledige interview is hier te bekijken.

Trump en Biden troffen elkaar gisteren voor een eerste debat tussen presidentskandidaten. Amerikaanse media noemen dat eerste treffen chaotisch en nauwelijks te volgen, vanwege de vele interrupties over en weer. Vox maakte een handige supercut.

Bekijk meer van

Bob Woodward Axios

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.