persveilig seminar

— donderdag 10 september 2020, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Trump in het nauw door klokkenluider en Woodward-interview

Augustus 2020: president Trump arriveert op vliegbasis Andrews tijdens een onweersbui | Saul Loeb / AFP

In interviews met journalist Bob Woodward heeft Trump gezegd dat hij al in februari wist dat het coronavirus veel gevaarlijker en dodelijker was dan de gemiddelde griep. Hij hield daarna nog diverse massale bijeenkomsten en wuifde publiekelijk zorgen rond het virus weg. Ook journalist Woodward ontkomt niet aan kritiek. Laatste wijziging: 10 september 2020, 09:48

Volgens critici is de onthulling namelijk zo belangrijk, dat Woodward het publieke belang heeft geschaad door de uitspraak te bewaren voor zijn boek Rage, dat op 15 september in Amerika verschijnt.

Washington Post-journalist Erik Wemple sprak met Woodward en vroeg hem waarom hij de brisante uitspraken op tape en on the record uit februari niet eerder onthulde. In een Twitter-draadje beschrijft Wemple Woodwards antwoorden.

Volgens Woodward heeft het hem uiteindelijk zo’n drie maanden gekost om Trumps uitspraken voldoende te onderbouwen met ander onderzoek. Het zou hem pas afgelopen mei zijn gelukt om de private en publieke uitspraken van Trump te verbinden. Het was volgens Woodward in februari nog volstrekt onduidelijk waar Trump zijn informatie vandaan haalde en of dat überhaupt wel waar was.

Er is verbazing over Trumps openheid tegenover een gelauwerde journalist, die in 2018 al een boek schreef over Trumps disfunctionele Witte Huis. Het weerhield Trump er duidelijk niet van om weer contact met Woodward te hebben.

Volgens Fox News is Trump er door de Republikeinse senator Lindsey Graham ‘ingeluisd’ om opnieuw met journalist Woodward te praten.

Het is overigens niet het enige hoofdbreken voor Trump: een klokkenluider van de nationale veiligheidsdepartement Homeland Security is naar voren gekomen met documenten waaruit zou blijken dat vanuit de hoogste politieke kringen druk is uitgeoefend om berichten over Russsische inmenging in de Amerikaanse politiek te onderdrukken.

Onderzoek naar deze beïnvloeding werd stilgezet en Department of Homeland Security-topman Ken Cuccinelli zou actief onderzoeksresultaten hebben laten aanpassen. Verder werd het gevaar van de groeiende invloed van blanke supremacisten in de Amerikaanse maatschappij gebagatelliseerd, terwijl het gevaar van antifacistische groepen juist werd aangezet.

In augustus lekte uit dat onderminister Brian Murphy van Homeland Security profielen van journalisten had laten aanleggen. In interne memo’s werd een algemene definitie van gewelddadige demonstranten omgebogen tot een die specifiek de links-radicale protestbeweging Antifa benoemt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.