banner anp

— dinsdag 30 juni 2020, 13:36 | 0 reacties, praat mee

Iran legt doodstraf op aan journalist die Telegram-nieuwskanaal runde

Juni 2020: journalist Ruhollah Zam spreekt tijdens zijn rechtszaak voor het Revolutionaire Hof in Teheran | AP

Iran heeft een journalist ter dood veroordeeld voor activiteiten die deels de inspiratie vormden voor omvangrijke demonstraties in 2017. Ruhollah Zam woonde in ballingschap in Frankrijk, maar bleek eind vorig jaar in Iran te zijn.

De Iraanse Revolutionaire Garde stelde vorig jaar dat Zam ‘naar het land was geleid’ na een ‘complexe internationale operatie’. De NOS meldt dat Zam op reis in Irak was, toen hij verdween.

Zam wordt door Iran onder beschuldigd van het ‘aanwakkeren van verdorvenheid op aarde’ en te werken voor de Franse inlichtingendiensten. Ook zou de journalist met zijn werk de nationale veiligheid hebben willen ondermijnen. Zam ontkende al aantijgingen.

Via de berichtendienst Telegram runde Zam de nieuwsdienst AmadNews, dat onder meer video’s van de demonstraties in 2017 verspreidde. Telegram haalde het kanaal uiteindelijk offline nadat Iran klaagde dat er handleidingen voor het maken van brandbommen op zouden staan, meldt The Guardian.

Tijdens zijn proces bood Zam verontschuldigingen aan voor zijn werk in het verleden. Er volgt nog een beroep tegen de opgelegde doodstraf.

Bekijk meer van

Iran

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.