word studentlid

— donderdag 20 april 2023, 11:35 | 0 reacties, praat mee

Familie Schumacher naar de rechter om ai-interview roddelblad Die Aktuelle

Familie Schumacher naar de rechter om ai-interview roddelblad Die Aktuelle
Michael Schumacher in 2009, na kwalificatierondes voor de Europese Formula One Grand Prix in Valencia. | Fred DuFour / AFP

De familie van Michael Schumacher is van plan juridische stappen te ondernemen het Duitse roddelblad Die Aktuelle, dat onlangs een nep-interview publiceerde met de oud-coureur. Het blad baseerde het interview op een gesprek met een chatrobot. Laatste wijziging: 20 april 2023, 11:39

Schumacher liep bij een ski-ongeluk in december 2013 ernstig hersenletsel op en is sindsdien niet meer in de openbaarheid verschenen.

“Er zijn plekken waar je met beroemdheden kunt praten”, ronkte het tijdschrift. De redactie leek er bovendien volledig op te vertrouwen dat wat de ai-Schumacher meedeelt ook waar is. “Iemand moet die informatie, net als bij Wikipedia, op het internet te hebben gezet. Was het Schumi zelf, die de informatie vanaf zijn ziekbed intikte?”

Kunstmatige intelligentie presenteert echter regelmatig onzin als waarheid en neemt soms fouten en vooringenomen standpunten over uit de data waarmee de modellen worden getraind. Onderzoekers in het veld moeten beducht zijn op deze gevaren.

Roddelblad Die Aktuelle botste vaker met de Schumachers. Het plaatste in 2014 - dus relatief kort na het ongeluk - een foto van Schumacher en zijn vrouw Corinna op de cover, naast het woord ‘Wakker!’. Het artikel zelf ging echter niet over Schumacher, maar handelde over voorbeelden waar mensen uit coma ontwaakten.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.