— woensdag 9 december 2020, 13:42 | 0 reacties, praat mee

Wob-generator maakt indienen van wobverzoeken makkelijker

De Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft eind november een nieuwe tool gelanceerd die het opvragen van gegevens bij de overheid middels een wobverzoek makkelijker moet maken. De Wob-generator belooft in drie stappen een wobverzoek in elkaar te zetten. Laatste wijziging: 9 december 2020, 16:54

Gebruik maken van de Wob-generator begint met het invullen met wat gegevens over jezelf. Daarna selecteer je de instantie waarbij je wil wobben. Dat gaat middels een uitvouwmenu waarin de VVOJ alle wobbare instanties heeft opgenomen, variërend van gemeentes en waterschappen tot de verschillende ministeries van de regering.

Na de selectie van de instantie, geef je bij de derde en laatste stap aan welke documenten je wil opvragen. Tijdens het doorlopen van de stappen wordt live een voorbeeld van het wobverzoek getoond. Het wobverzoek kan na afronding zowel per post als digitaal worden verzonden.

Het doel van de Wob-generator is het indienen van wobverzoeken makkelijker te maken. “Als je weet wat je zoekt kun je binnen tien minuten klaar zijn”, aldus onderzoeksjournalisten Tim Staal en Liset Hamming, die de tool ontwikkelden tegen het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Hamming: “In Nederland is de wobprocedure enorm gejuridiseerd. Dat schrikt mensen af. In de Wob-generator word je niet belasting met juridische termen, maar ze komen wel in je brief.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.